Председателят на Общински съвет – Кюстендил – Иван Андонов и г-жа Росица Плачкова – зам.-кмет на Община Кюстендил, взеха участие в провелия се в "София Ивент Център" на Paradise Mall, гр. София международен форум "Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“, съобщиха от Общински съвет - Кюстендил.

Мащабното събитие, организирано от медийния портал DIR.BG и специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net, събра на едно място представители на институциите, европейски и български водещи експерти, представители на законодателната и на местната власт, на бизнеса, неправителствения сектор, медиите.

Зелената сделка и значението й за българското общество и икономиката бе във фокуса на разговорите по време на конференцията.

Международният форум бе открит от президента Румен Радев, който заяви:

"Зелената сделка няма алтернатива, тя категорично трябва да се случи. Тя е непрекъснат и всеобхватен процес на дълбока екологична, социална и личностна трансформация."

Държавният глава заяви, че зеленият преход е нов начин на производство и консумация на енергия, стоки и услуги. Това е нов начин на прекарване на свободното време, промяна в начина, по който се придвижваме, промяна в цялостната екосистема.

В откриващия панел, освен президента Румен Радев, участваха европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.