Новото увеличение на цената на водата ядоса старозагорци, предаде репортер на Агенция "Фокус“. От 1 януари 2023 година един кубик струва 4,61 лв. като това е второ увеличение за последната година. В началото на 2022 година старозагорци плащаха 3 лв. за кубик вода. Още тогава се усети обществено недоволство, но така и не се стигна до протести в града на липите.

От месеци старозагорци се оплакват от качеството на водата, тъй като доста често тя е мръсна, а някои дори свързват големия брой хора с чревни вируси именно с питейната вода. От РЗИ-Стара Загора осъществяват контрол за качеството й, но всеки път излизат с информация, че тя е чиста и годна за консумация.

Много от гражданите се оплакват и от надписване на сметки от страна на инкасаторите. "Този месец имахме много надписани кубици. Премии вземат явно за празниците“, Не трябва да се вдига цената - няма нито качество, нито основание“, казват старозагорци. По думите им жителите на ромския квартал в града изобщо не плащат сметките си за вода и тази сума се разпределя между останалите граждани. "Всички, които имат общи водомери го имат този проблем. Въпросът е защо ВИК не си хващат крадците, ако въобще има такива? Както ЕВН се справят с недобросъвестните, така трябва да се случва и при тях, но нали е по-лесно да разхвърлим водата на всички и да нямаме загуби. А пък, че на нас водата ни излиза по 3.50-4 лева на кубик какво ги интересува? Все пак трябва да се избие откраднатата вода от кв. "Лозенец“, "Циганската вода плащаме. Според мен трябва да плащаме само това, което влиза в апартамента. Ами дайте тогава и тока да им плащаме на кв. "Лозенец“. Хубавото е, че поне ЕВН си измислиха начин и обхванаха проблема в голяма степен или поне не ни карат ние да плащаме ток, който не сме ползвали. На ВиК, обаче, така им отърва и нищо не правят. Цакат ни всеки месец с тези разпределения и не им мигва окото“, "В кв. "Лозенец“ чешмите в дворовете текат денонощно. Кой мислите плаща тази вода?“ – това са част от мненията на запитаните.

От ВиК-Стара Загора обясниха новите цени на водата със ставките на видовете услуги, приложими за водоснабдяване, отвеждане на канални води и пречистване на отпадъчни води. 

Рени АТАНАСОВА