Кметът Живко Тодоров, председателят на Общински съвет Мария Динева и част от Председателския съвет на ОбС обявиха в съвместна пресконференция, че ще искат преразглеждане на бизнес плана, приет миналата година, на "Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Стара Загора, касаещ пряко цената на водата. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от местната администрация. 

"Калкулирали са цената, взимайки 350 лева за киловатчас електроенергия, но сега тя е фиксирана на 200 лв. Затова ще предприемем стъпки за промяна на бизнесплана на ВиК и намаляване на цената на водата. Не сме изпуснали срокове", категоричен бе Живко Тодоров. Той подчерта, че въпросът не бива да се политизира. "Започваме да работим всички заедно, ръка за ръка, защото хората са ни избрали да ги защитаваме. Имаме пълно обединение по темата. Има улици в Стара Загора, които ВиК ще асфалтира цялостно за тяхна сметка. При това взаимодействие по водния проект няма как да се съдим, това е нелогично. Затова сме приели друга стратегия – нормален и открит разговор с ръководството на дружеството за преразглеждане на този бизнесплан, срещу който ние бяхме против миналата година, но с процедурни хватки ни изолираха от процеса на вземането на решение", уточни още кметът.

Тодоров не пропусна да отбележи, че Общината не влияе пряко на цената на водата, но трябва в крайна сметка да има една по-голяма справедливост при цената на услугата. "Хората са важни в случая и питат защо трябва да плащат повече в пъти", допълни градоначалникът.

Той благодари на политическите групи, които са подходили отговорно и сериозно към проблема и са обединили действия. "Това не е тема, с която някой трябва да се хвали или да обира позитиви. Трябва просто да помогнем да се върне справедливостта във взимането на тези решения", призова съветниците той.

По време на пресконференцията, която бе след извънредно заседание на председателите на политическите партии в местния парламент, стана ясно, че са водени вече разговори с ръководството на държавното дружество под липите.

"Позицията на Общински съвет винаги е била против този проект. Безспорно сме единодушни с кмета Тодоров и държим на преработването на бизнес плана. Работната група, в която влизат седем общински съветници, ще започне работа още през следващата седмица. Крайната ни цел е ясна“, обясни по време на пресконференцията Мария Динева.

Част от срещата с медиите бяха Антон Андонов, Боян Бабанов, Валентина Бонева, арх. Мартин Паскалев, Мехмед Зейнел, Мирослав Райков и Янко Янков.

Кметът Живко Тодоров добави, че предстои да бъде дадена пресконференция  по повод предприетите мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Рени АТАНАСОВА