Във фоайето на кюстендилския театър ще бъде открита изложбата "Изкуство без въглероден отпечатък“. Това съобщи за "Фокус“ художникът Евгени Серафимов. Събитието започва от 18.00 часа. "Предстои откриването на уникална фотографската изложба, включва творбите на 13 кюстендилски автори, които запечатаха изграждането на ледена скулптура в замразените води на язовир "Валого“. Скулптурата във формата на кръст, бе изградена и инсталирана през февруари тази година, в рамките на проект "Изкуство без въглероден отпечатък“, обясни Серафимов. 

Уникалната скулптура бе изградена от младите таланти на школа "Новите майстори“, под зоркото око на техния ръководител - Евгени Серафимов. Това, което младите артисти и доброволци сътвориха с помощта на природата и ледената прегръдка на язовира, бе запечатано от най-известните и талантливи фотографи на Кюстендил.

Малко след откриването на изложбата гостите ще имат възможност да видят първата прожекция на документалния филм на Ярослав Ставрев “Eco NOT Logical" в кино залата на театъра в 19.00 часа, който разкрива проблема със замърсяването в град Кюстендил и показва влиянието на екологичните катастрофи върху местното население. След прожекцията Бояна Алексова ще проведе дискусия с Евгени Серафимов, Ярослав Ставрев и публиката на тема екология, активизъм и ролята на артистите в чертаенето на устойчиво, възкресено бъдеще в симбиоза между човека и природата.

Венцеслав ИЛЧЕВ