Районната прокуратура в Добрич даде брифинг по повод вчерашния случай на телефонна измама, при който жена от Каварна даде 8 000 лева на непозната да "спаси внука си от уволнение“, предаде репортер на Агенция "Фокус". Прокуратурата ще направи всичко възможно измамниците да бъдат установени и заловени, заяви говорителят на ведомството в добруджанския град Даниел Илиев.  

Вчера пострадалата получила обаждане на домашния си телефон от непознат. Той я убедил, че познава нейния внук, който живеел в София, и я информирал, че мъжът се нуждае от финансова помощ, за да не загуби работата си. Възрастната жена повярвала на думите му и събрала наличните в дома си пари. Предала на млада непозната сумата от 8 000 лева. По-късно възрастната жена се свързала с внука си по телефона и така установила, че е била измамена и подала сигнал в полицията.

По думите на Илиев има сериозни основания да се счита, че скоро непозната жена ще бъде заловена. От Прокуратурата отправят апел за повече бдителност, защото случаите на телефонни измами напоследък са зачестили и според специалистите това има връзка със закриването на специализираното правосъдие. Само вчера на територията на Каварна след конкретния случай е имало още няколко опита за телефонни измами, допълни Даниел Илиев, но благодарение на адекватната намеса на органите на реда те са осуетени.

Призивът към гражданите е да бъдат внимателни и да не се доверяват на непознати, които се опитват да ги убедят да им предоставят парични средства. Препоръчват се разговори с възрастни близки и да им бъдат обяснени възможните сценарии за измама. По думите на Даниел Илиев отново се използват познати сюжети за телефонните измами, най-често за пострадал близък, който е в болница, или случаи на представяне на полицейски служител. 

От прокуратурата декларират готовност за категорична борба срещу това явление, ощетяващо преди всичко възрастните хора у нас.

Жулиета НИКОЛОВА