Даниел Илиев, говорител на Прокуратурата в Добрич, в интервю за Агенция "Фокус" по актуалната тема за зачестилите телефонни измами

Прави впечатление, жертви на телефонни измами са само възрастни хора. Как измамниците достигат точно до техните телефонни номера, това е един от въпросите, които си задават много хора?

Ние към настоящия момент в хода на разследването не сме установили как и по какъв начин те достигат до тези телефонни номера. Но предполагаме, че действат на принципа на случайния подбор. На принципа проба-грешка, т.е. вземат един списък, най-общо казано, с номера, започват да набират и в момента, в който чуят глас на възрастен човек, започват "обработката" на пострадалия. Но нямаме категорични доказателства, тъй като за съжаление към настоящия момент не сме установили извършителите на тези престъпления, как и по какъв начин успяват да се сдобият точно с тези конкретни номера на пострадалите възрастни хора при все че при някои от случаите говорим и за номера на домашен телефон. На този въпрос не мога да отговоря по категоричен начин, можем само да предполагаме.

Но е факт, че по-голяма част от жертвите на телефонни измами, ако не и всички, са само възрастни хора?

Във всички случаи се касае за възрастни хора, да.

До къде стига изобретателността в използваните схеми, говорим за най-често използваните сюжети и какъв е психологическият ефект върху реципиента?

Най-честите схеми, които ние констатираме в хода на разследването, са две. Първата е свързана с това, че лице от мъжки пол се обажда на потенциалната жертва и се представя за служител на полицейското управление. Запознава я, че в момента е наблюдавана от телефонните измамници и че те се канят да я измамят и предлагат на мъжа или жената, получили обаждането, да окажат съдействие на органите на полицията. Впоследствие се свързва по телефона друго лице - мъж или жена, което започва "обработването" на бъдещата жертва, че се нуждае от пари, понякога това е придружено и със заплахи, че ако парите не бъдат предадени, ще се случи нещо лошо. След това лицето, обадило се първия път (мнимият полицай), отново се обажда и обяснява как, къде и кога да бъдат оставени парите. Под това давление пострадалите изпълняват волята на извършителя на измама по телефона. 

Втората схема е лице отново се обажда на пострадалите. Представя се или за полицейски служител, или за медицинско лице. Обяснява се на жертвата, че неин близък, роднина, независимо кой от семейството - брат, сестра, майка, баща, няма значение, е пострадал, намира се в болница и трябва спешно да бъде направена операция, поради което е необходима някаква сума пари. Исканите парични суми варират при различните телефонни обаждания. Провокираният чрез обаждането гражданин в ситуация на стрес взема решение да помогне. Приготвя парите и по указания на "медицинското лице" или "полицая" оставя парите на указаното място. По този начин се въвежда в заблуждение и му се причинява някаква имуществена вреда.Това са двата най-чести сценария, които ние установяваме в хода на разследването. 

Наскоро имаше случай в Каварна, при телефонно обаждане възрастна жена беше "информирана", че нейният внук, който работи в друг град, ще загуби работата си и трябва да бъде заплатена сума пари това да се предотврати?

Точно така. Случаят е изключение от познатите схеми. Сюжетът е малко по-различен, но той пак е свързан с това, че някой близък евентуално ще претърпи някакви вреди. Като към настоящия момент е установено, че пострадалата е мислела през цялото време, че разговаря с внука си. Това показва изобретателността на извършителите на тези деяния и тяхното желание на всяка цена да получат имотната облага. 

Ако трябва да обобщим това, за което говорехте, тези измамници са много добри психолози и разчитат на първосигналната реакция на жертвите?

Категорично. Трябва да се отбележи, че когато сценариите се повтарят, в много случаи телефонните измамници започват да измислят нови сюжети, какъвто е последният случай с Каварна. Казано на жаргон, те ъпгрейдват своето поведение и измислят нови и нови начини, чрез които да мотивират, незаконно разбира се, пострадалите да предоставят парите. 

Има ли досега заловен "глава" на такъв тип измами?

По случаите, които са образувани на територията на област Добрич, няма установени към настоящия момент извършители на такъв тип измами. Както знаете от прессъобщения на Апелативна прокуратура - Варна има двама заловени, но те са привлечени към наказателна отговорност като помагачи. В общественото пространство това са така наречените "мулета". Важно е да се отбележи, че Прокуратурата и полицията полагат усилия и сме предприели всички действия, за да бъдат установени, заловени и предадени на съд участниците в престъпните схеми.

До коло разпитите на помагачите могат да са полезни за разкриване на инициаторите на телефонните измами?

Те предоставят телефонните номера, чрез които са контактували с евентуалните извършители. По същество дават показания как са попаднали в схемата, с каква цел са го направили и какво биха получили за своите действия. Касае се предимно за малоимотни хора, които сега в условията на икономическа криза, на инфлация, търсят лесен начин да се облагодетелстват. Срещат се и случаи, при които част от помагачите са безработни хора, които в процеса на търсене на работа са оставяли своя телефонен номер по обяви и така са намирани от телефонните измамници. 

Наскоро в общественото пространство излезе информация, че обажданията на измамниците са и от румънски телефонни номера?

Да, по някои от досъдебните производства, които разследваме, действително установяваме, че обажданията както към пострадалите, така и към помагачите са от румънски номера. Районната прокуратура в Добрич е предприела действия в тази насока като сме изпратили до Република Румъния Европейски заповеди за разследване и сме потърсили тяхната помощ. Досъдебните производства са образувани скоро и все още няма отговор от румънската страна. Става дума за периода края на октомври - началото на ноември. Ще минат няколко месеца докато бъде върнат отговор от Букурещ.

Каква е съдбата на заловените "мулета"?

И по двете досъдебни производства, по които са установени тези съучастници, са им повдигнати обвинения. Предстои изготвянето на обвинителен акт и предаването им на съд. В случая се касае за помагачество към измама. 

Какво е наказанието при доказана вина?

Предвиденото наказание за този вид престъпление е "лишаване от свобода" за срок от 1 до 6 години. Първият случай за телефонна измама, образуван в Районна прокуратура - Добрич, е от 9 юни тази година. След това е имало кратко затишие за три месеца и от 9 септември са започнали ежеседмично да се образуват досъдебни производства за такъв тип престъпления. Следват 11 октомври, 12-ти, 14-ти, 31 октомври и т.н. Може да се каже, че всяка седмица имаме поне по един случай, поне по един. Дори към вчерашна дата имаме случай, при който пострадалата е предала 25 000 канадски долара.  

За пореден път се обръщам към гражданите с молба да бъдат изключително бдителни, да предупреждават възрастните си родители и да ги запознаят с най-популярните схеми - сюжети с пострадал близък и средства, необходими за лечението му, или мним полицейски служител, който иска пари, за да бъдат разкрити телефонни измамници. Възрастните граждани, когато видят непознат телефонен номер или румънски, или друг чуждестранен телефонен номер да не отговарят на обаждането, а ако го направят и чуят познатите истории за пострадал роднина или полицейски служител, който търси съдействие за разкриване на измамници, просто да прекъснат обаждането и да подадат сигнал в полицията.

Каква според вас е причината отново да зачестят телефонните измами?

Назад във времето съм имал повод да посоча, че според мен и моите колеги една от причините или една отрицателна последица да се стигне до това е закриването на специализираното правосъдие, което вие знаете, че се справи доста успешно с този тип деяния преди няколко години. Специализираната прокуратура съвместно с органите на ГДБОП проведе доста мащабни акции, задържа организираните престъпни групи, предаде ги на съд и те бяха осъдени. Когато държавата в лицето на политическата класа се "саморазправи" с такъв орган, който е призван по Конституция да се бори с организираната престъпност, това според мен неминуемо е "зелена светлина" към такъв тип извършители. И ще дам пример. Ако някой излезе пред аудиторията или по телевизията и каже, че Районното полицейско управление в Генерал Тошево не работи или не си върши както трябва работата и то бъде закрито, това няма ли да е "зелена светлина" към всички извършители да вършат престъпления, тъй като на територията на Генерал Тошево вече няма полиция. Въпросът ми разбира се е риторичен. Няма и нужда от отговор, но той е за да онагледи ситуацията. Друга причина може да се потърси в икономическата ситуация в страната и стремежа на хората да се облагодетелстват по по-лесен начин.

Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА