Пореден протест срещу изграждането на завод за каменна вата край Павликени тече във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Той се провежда през сградата на Регионланта инспекция по околна среда и води, където по-късно през деня ще се проведе заседание на експертния екологичен съвет в РИОСВ, на което ще се реши дали да бъде издадено разрешително за предприятието в село Върбовка. Пред екоинспекцията се събраха десетки жители на Павликени и съседни населени места, които са категорично против инвестиционното предложение. Това е поредното публично проявление на техните искания - спиране на проекта, които те подкрепиха и с подписка с над 20 хиляди подписа.

Случаят, който възмути и обедини хора и бизнеси от Велико Търново, Павликени, Севлиево и околните населени места, доби известност през януари 2022 година. Тогава фирма, собственост на бизнесмена Румен Гайтански, изяви намерение да изгради инсталация, която да изгаря 56 тона боклук на час.

"Първоначалното инвестиционно предложение беше маскирано като завод за каменна вата, за което компанията притежава 35-годишна концесия за добив на базалт до село Върбовка, спечелена през 2013 година. Бързо местната общественост разкри, че всъщност изгарянето на битовите отпадъци ще е основната суровина за производството на електроенергия за завода, което по груби сметки означава, че инсталацията ще произвежда 420 хил.тона RDF на година. Припомняме, че Румен Гайтански-Вълка държи концесиите за събиране на отпадъци в редица общини, в София включително", казват от сдружение "Ти решава", което е съорганизатор на днешния протест.

С каузата са се захванали инициативния комитет "За Павликени" и организацията "Ти решава". Техните протести и подписката, която събраха замрази инвестиционния проект. На последното заседание на експертния екологичен съвет към РИОСВ не бе взето решение за това дали ще има или няма да има завод, тъй като гласовете бяха 50/50 "за" и "против". Финалната дума е на кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Луиза ТРАНЧЕВА