Върховния административен съд в София ще гледа делото за изграждането на завод за каменна вата край Павликени. Последната инстанция трябва да се произнесе на 15 април /понеделник/, предаде кореспондент на "Фокус“.

Делото е срещу решение на Административен съд – София, което беше в полза на фирма "Петруния“ ООД – инвеститорът по проекта и даде зелена светлина за изграждането на инсинератор край село Върбовка. То започва от 11:00 часа в зала 1 на ВАС.

"За всички, които желаят да проследят неговия ход, номерът на делото е 9459/2023 г. Образувано е по касационна жалба, с която оспорихме въпросното решение на Административен съд – София област. Касирането поискахме от сдружение "Ти Решаваш“, като представител на гражданите и директорът на РИОСВ – Велико Търново, като институция. Това е последната съдебна инстанция, която трябва да реши може ли да стартира изграждането на завода за изгаряне на отпадъци до село Върбовка“, обясняват от сдружението.

"Фокус“ припомня, че сагата започна през зимата на 2022-а. Тогава се проведе първото заседание по темата на Екологичния експертен съвет към РИОСВ – Велико Търново, на което изграждането на завода беше одобрено. Протестите на гражданите започнаха непосредствено след това, като основният им организатор е сдружение "Ти решаваш“.

През пролетта на 2023-а имаше втори Екологичен експертен съвет, след който инвестиционното намерение беше спряно. То бе незабавно обжалвано от фирмата, която иска да построи завода пред Административния съд в София, който отхвърли отказа на РИОСВ – Велико Търново и отново даде зелена светлина на проекта.

Тогава РИОСВ и сдружение "Ти решаваш“ внесоха касационна жалба и така делото се пренесе към ВАС.

Сега хората организират протест, който ще се проведе пред Съда в понеделник 15 април от 11:00 часа и призовават всеки, който е срещу изграждането на завода, да се включи.