Отбелязаха 130 години ловно-рибарско сдружение "Елен“, предаде репортер на "Фокус“. Кръглата годишнина от създаването на дружеството на ловците и риболовците от Кюстендил беше отбелязана в село Невестино. Беше организирано шествие до парка при река Струма. Сред официалните гости на празника бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и кметът на Община Невестино Димитър Стаменков. Тук бяха представители на горски и ловни стопанства и други, министерства и агенции. Присъстващите на дружествения ловен събор бяха приветствани от председателя на сдружението Иван Милушев.

"В далечната 1893 година 26 ентусиасти с капитан Иван Генев създават ловното дружество в Кюстендил. 130 години живот на сдружението ни нарежда сред най-старите обществени и природозащитни организации в Европа. Опазването на природата и стопанисването на дивечовото богатство на България са заложени в основите на нашата организация. В духа на хилядолетните народностни традиции сдружението превърна ловуването в достъпно занимание за всички българи. Това ни откроява като организация с изявен демократичен характер, пример за толерантност и взаимопомощ“, каза Иван Милушев. Той допълни, че става въпрос за 130 години история, изпълнена със съдържание, изпълнена с грижа за природата, за обогатявана на нейното дивечово и рибно богатство.  

Кметът на Кюстендил Петър Паунов поздрави присъстващите. "Благодаря, че имам честа да бъда изправен пред хората, които десетилетия наред са еталон за дисциплина и за отговорност. Пример за любов към природата и грижа за природата. Там където властва духът на ловеца и на риболовеца – няма място за наркотици, няма място за насилие“, допълни Петър Паунов.

Кметът на Община Невестино Димитър Стаменков посочи, че от 1893 година дружеството живее пълноценно и винаги изпълнява едно основно правило. "Да си припомним нашето лого, а именно – Природата не е храм, а работилница, която човек работи. През последните години нашата държава живее в кризи. Естествено, че всички тези трудности и предизвикателства стоят пред нас. Призовавам ви да продължим да бъдем обединени, да продължим да работим за просперитета на сдружението“, каза Димитър Стаменков. В момента членската маса на сдружението наброява 2400 души, разпределени в 32 дружинки.

Венцеслав ИЛЧЕВ