В Пловдив официално бе открита късноантичната сграда "Ирини“. Обектът отново преминава в ръцете на община Пловдив, след 20-годишно стопанисване от концесионер.

Късноантична сграда "Ирини“ и част от кръстовище на античния град се намира в подлез "Археологически", който става още по-атрактивен за туристите. "Ирини“ е включен в серийния обект с мозаечно наследство и е част от бъдещ културен маршрут, свързан с античните мозайки, който ще започва именно от тази сграда.

В предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" днес ще си припомним историята на този археологичести обект, кога беше разкрит той и какво може да се види сега в него, както и част от кой туристически маршрут става "Ирини". За всичко това ще ни разкаже доц. д-р Елена Кантарева, директор на ОИ“Старинен Пловдив“, която е ръководила реставрацията на мозайките в сградата през 2003-2004 година.

Ще ви разкажем още и за една благородна инициатива, в която се издига в кауза развитието чрез изкуство на деца без родителска грижа. Инициативата е на Танцово студио "Magnifique" в Пловдив. Ще разберете подробностите от ръководителя на денс студиото и инициатор Нора Маршаха.

Ще ви информираме и за някои културни събития, които можете да посетите в Пловдив през тази седмица.Слушайте предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" на честота 89.9 MHz, от 14.00 до 15.00 часа, всеки вторник. Повторението е в неделя от 22.00 часа. 


Автор и водещ на предаването е Цветана Тончева.