С 35 гласа "за", 7 "против" и 6 "въздържал се" пловдивският общински съвет одобри споразумението с "Уникредит Булбанк" за заема в размер на 24 милиона лева за стадионите "Ботев" и "Локомотив", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Съветниците поискаха гаранции, че новата сума ще е достатъчна за довършването на двата спортни обекта. 

Заместник-кметът по финанси Величко Родопски посочи, че договорът за "Ботев" е за 53 милиона лева с ДДС. Строителят е уверил, че до месец март догодина стадионът ще започне да функционира и да се играят мачове. Допълнителните 12 млн. за "Локомотив" ще са за още една трибуна и той изцяло ще бъде завършен.

Родопски съобщи още, че кредитът към "Райфайзен банк" вече е изцяло погасен. До края на годината общината има да плаща 16 милиона по другия заем, както и 30 милиона за Водния цикъл. С новите кредити община Пловдив не превишава 4,5%, а има право до 15%, обясни заместник-кметът. Към 30 юни община Пловдив има заеми в размер на 43 милиона лева, срещу 48 милиона на Бургас и 101 милиона на Варна. 

До момента за "Ботев" са изразходвани малко над 17,5 милиона лева, а за "Локомотив" - малко над 4,7 милиона лева. Родопски заяви, че е получил уверения, че с тези кредити стадионите ще започнат да функционират. 

По предложение на групата на "Кауза България" в решението бе записано кметът да уведомява Общинския съвет при всяка промяна на лихвения процент по кредита. 

Атанас Узунов и Стефан Послийски препоръчаха в бюджета за следващата година да се предвидят средства и за другите два клуба "Спартак" и "Марица", които отбелязват сериозни постижения през последния спортен сезон и чиито детски-юношески школи са много посещавани и обещаващи. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!