С 33 гласа "за", 5 "против" и 4 "въздържал се" пловдивският общински съвет одобри ликвидацията на "Инсинератор Пловдив" ЕООД, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Предложението идва няколко месеца след друго решение на ОбС - Пловдив, с което общинското дружество беше декапитализирано, а междувременно беше обявено намерение за даване на концесия на дейността за изгаряне на медицински отпадъци. 

"Инсинератор Пловдив" ЕООД беше създадено преди повече от 15 г., но доставеното още тогава швейцарско оборудване дори не е извадено от кашоните. Не се знае нито какво има в пакетите, нито дали работи. Заместник-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че по стари сметки, отпреди 2 години, общината е трябвало да вложи още 10 милиона лева, за да заработи съоръжението. 

Прекратяването на дейността на дружеството трябва да е чрез обявяване на процедура за несъстоятелност, а не да се обявява ликвидация, заяви адв. Веселина Александрова като уточни че групата на ДБ подкрепя по принцип приключването на дружеството. 

Слави Георгиев вметна, че действията за довеждане на общинската фирма до този финал са били целенасочени и попита кой стопанисва недвижимото имущество, което с решение на ОбС от пролетта е извадено от капитала и върнато на общината. 

Николай Радев отбеляза, че ако областният управител има добри юристи, ще спре решението като незаконно.