На територията на община Кюстендил, както и на територията на цялата страна има места, на които периодично възникват сметища, предаде репортер на "Фокус“. На тези места се изхвърлят битови, строителни и други отпадъци, а всичко това води до замърсяването на околната среда.

Всъщност, всичко е въпрос на култура, на живот и възпитание. Това обаче не ни се иска да признаем, защото е далеч по-лесно да потърсим вината за проблема в другите или пък да прехвърлим отговорността на институциите. А институциите извършват проверки, дават предписания, налагат глоби, но сметищата отново се появяват.

Днешният пример е от близкото до областния център село – Копиловци. До поречието на река Струма е установено сметище. Мястото му не е там, но местните, а и не само местни жители са решили, че това е начинът да се отърват от отпадъците си. Следва сигнал от кмета на селото, мобилизиране на екипи от общинското предприятие "Чистота“, изразходване на ресурс - включена е и закупената нова техника, и почистване на терена. Събрани са 60 куб. м. отпадъци.

В землището на селото не за първи път се извършва почистване на подобни сметища. "Селото е уредено със съдове за смет. Подала съм искане и за още съдове. Въпрос на култура е. Всичко е уредено. При необходимост може да се наемат допълнителни съдове за смет, както и за строителни отпадъци, но някои хора предпочитат да действат по този начин. Непрекъснато говоря и виждам, че има положителна промяна“, сподели кметът на село Копиловци Мирослава Костадинова.

Това идва и в подкрепа на твърдението, че контролът и глобите не изчерпват инструментите за справяне с проблема. Достатъчно е да се обърне фокусът от санкциите към стимулите, за да се разкрият много други възможности.

Венцеслав ИЛЧЕВ