От Фондация "Проект Бузлуджа" са поставили незаконно камери в Дом-паметника на БКП. Това съобщи на пресконференция областният управител на Стара Загора Ива Радева, предаде репортер на "Фокус". В социалните мрежи бе публикувано и видео, в което се вижда, че основателят на неправителствената организация арх. Дора Иванова е нарушила забраната и заповедта на Областния управител, като дори е приложила доказателство за това. 

В тази връзка Ива Радева обясни, че Дом-паметник "Бузлуджа" е частна държавна собственост в управление на Областния управител на Стара Загора. "Това е така от създаването на област Стара Загора през 1999 г. Преди 3 години, със заповед на министъра на културата, паметникът на връх Бузлуджа е обявен с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от най-ново време с категория "Национално значение". От този момент нататък, въпреки, че е частна държавна собственост, което позволява доста широк спектър от начини на разпореждане, той попада под закона за културното наследство, който има доста огрничителни права и мерки за това кой, как, защо и по какъв начин може да се разпорежда и да взима решения относно управлението на паметника. Най-общо казано това е собственикът - Областна управа на Стара Загора, но тъй като е обект с национално значение, всичко се съгласува с Министерство на културата и със съответните институции, които отговарят за културните ценности. Почти през цялото време на управление, Храм-паметникът е бил със заповед за забрана за достъп до вътрешността. Такава заповед е имало постоянно, а последната е от 06.12.2023 г. Това е моя заповед, но по същество тя повтаря предходни такива. Тъй като винаги има посетители на върха и няма как всички те да знаят за тази заповед, на целия обект има табели, на който пише "Достъпът е забранен" на два езика - английски и български. Обектът е заключен, всички дупки са запушени и бетонирани, но въпреки това има интерес да бъдат разкопавани", каза Ива Радева.

Директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов уточни, че в Закона за МВР са указани обектите, по който МВР има ангажимент за охрана. "Там е упоменат и Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". На мое запитване от 01.12.2023 г. до директора на музея, относно статута и дали е включен обекта Дом-паметник "Бузлуджа" в обхвата на въпросния Парк, който трябва да охраняваме, отговорът от Чавдар Ангелов е, че той попада във физическите граници на Парк-музея, но независимо от това, той от самото си създаване до момента, винаги е третиран като самостоятелна административна единица. Към конкретния монумент, Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" няма никакви ангажименти и правомощия. Респективно, с това попадаме в хипотезата, че МВР няма задължението да охранява пряко и персонално конкретния монумент. Въпреки това, изпратих писмо до областния управител със запитване дали сградата е укрепена към момента, какъв е достъпът до нея и има ли основание тази охрана да отпадне във времето. В отговор на това, на 24.01.2024 г., Ива Радева казва, и доста обстоятелствено назад във времето обяснява, как се осъществява конролът, стопанисването, охраната на съответния монумент и че в един момент от време охраната е осъществявана от частни охранителни фирми и посредством сигнална охранителна техника, но това не е било ефективно. От 2017 г. МВР и ОДМВР-Стара Загора има постоянен пост, горе до монумента, и това до голяма степен е ограничило набезите. В заключение, г-жа Радева казва, че препоръчва охраната на обекта да остане, при необходимост тя може да бъде оптимизирана и намалена, ако създава затруднения в задълженията на органите на МВР", каза ст. комисар Лазар Христов.