Нови пенсионерски клубове имат желание да се включат във второто издание на инициативите 60+. В тях възрастни хора от шестте района на Пловдив ще се занимават с рисуване, музика, приложно изкуство, литература, фотография, танцово изкуство и дигитални умения. Тази година в курсовете ще участват още два пенсионерски клуба, които заедно със свои приятели ще рисуват, танцуват и пеят и ще се научат повече за възможностите за комуникация в социалните мрежи.

В 8 пенсионерски клуба, както и в клуба към Съюза на слепите ще бъдат създадени творчески работилници по 6 изкуства и дигитални умения. "Това е четвъртият ни проект, който реализираме с Община Пловдив и пенсионерските клубове. Първият бе курс по нейрографика, вторият - "В ритъма на танца“, в който взе участие италианската актриса Силвия Грибауди и заедно осъществихме фестивал за стари градски песни и танци. Идеята ни е да се борим срещу изолацията за хората в пенсионна възраст, защото те притежават изключителен потенциал. В тях е мъдростта и силата, от които може да се учим“, сподели ръководителят на инициативите Ели Шопова.

"Много сме доволни от заниманията, които осъществихме заедно с Националното сдружение за единство и партньорство през миналата година, защото усвоихме изкуства и дигитални умения“, подчерта Елена Колева от клуб "Каменица“ в район "Източен“. "Бихме искали повече хора да приобщим към инициативите. Миналата година много се забавлявахме. С нетърпение очаквахме курсовете с различни дейности“, каза от своя страна Диана Христова от клуб "Надежда“ в район "Северен“.

Има още два клуба, които имат желание да се включат в заниманията“. "При нас имаме богата социална дейност. Хората ни са щастливи, когато се срещат. Благодаря за всичко, което бе направено миналата година, защото бе прекрасно и с удоволствие се включихме“, посочи Елена Андреева от кв. "Коматево“.

Целта е да интегрираме пенсионерите в обществото, заяви Росица Лекова от клуба на пенсионерите в район "Централен“. "Никога през живота си не бях рисувала. Благодарение на вас нарисувах "Слънчогледите“ на Ван Гог. Благодаря за това, което направи за нас, пенсионерите, Ели. С нетърпение ще се включим в следващите инициативи“, допълни тя, която бе своеобразен домакин на срещата и почерпи гостите със сладки от Малта. Росица подчерта, че с удоволствие би взела участие и в други проекти на сдружението.

"Нашите пенсионери с желание и любов посрещнаха творческите занимания и се включиха в клубовете по танци, рисуване, литература и други и се надявам, че отново активно ще участват, защото всички се радват, когато имаме сбирки и възможности за общуваме“, сподели техническият сътрудник в район "Южен“ Мария Думчева. "Благодарение на вас направихме група по танци и пеене, като с желание отново ще се включим в клубовете по интереси“, заяви Атанаса Бързинска от район "Западен“. "А, фестивала по случай Дена на пенсионера беше изключително вълнуващ за всички ни. Показахме наученото и се чувствахме наистина празнично“, посочи Людмила Начева от клуб "Тракия“. Янко Нейдев от клуб "Прослав“ сподели колко вълнуващи за всички са срещите с екипа на проекта и преподавателите, които с огромна любов работят с участниците в инициативите.

В работната среща на техническите сътрудници на пенсионерските клубове се присъединиха и трима заместник-кметове от пловдивските райони "Западен“, "Северен“ и "Тракия“ – Елена Георгиева, Цветомир Цветков и Иво Христев. Поздравления за добрата инициатива участващите получиха зам.кмета по култура в Община Пловдив Пламен Панов.

"Бих искала следващата година да ви поканя да организираме фестивала в нашия район, където имаме чудесен парк, в който можем да предоставим условия за провеждане на концерт на открито“, заяви заместник-кметът на район "Западен“ Елена Георгиева.

"Адмирации за всички вас. Ще се радваме да работим заедно. Вие го заслужавате“, каза от своя страна заместник-кметът от "Тракия“ Иво Христев. Той и колегите му се обединиха около идеята за приемственост между поколенията. През минатата година в Международния ден на възрастните хора и Световен ден на музиката и литературата – 1 октомври в парк "Лаута“ се проведе заключителния етап на фестивала "Изкуство без граници и възраст“.

В него се включиха с песни, танци и поетичен рецитал стотици пенсионери и хора с увреждания. Поздравления към възрастните хора поднесоха малките таланти от "Арт Войс център“ и танцьорите от клуб "Антерия“. Многобройната публика бурно аплодира музикалните и танцова програма на членовете от пенсионерските клубове в Пловдив и Съюза на слепите.

Голямата изненада за участниците бяха изпълненията на двама обичани пловдивчани – цигуларят проф. Мичо Димитров и обичаният певец на няколко поколения – Христо Кидиков, които изправиха на крака публиката. Инициативите и за второто издание на 60+ се реализират от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2024 година.