Делото за смъртта на 17-годишното момиче, загинало при нелеп пътен инцидент край Калофер, се връща на прокуратурата за прецизиране на обвинението. Съдия Петко Минев прекрати настоящото производство, за да се отстрани процесуалното нарушение и да се изготви нов обвинителен акт с коректната квалификация, предаде репортер на "Фокус".

Трагедията се разигра на 12 август 2021 година на отворен за обществено ползване земен път за екопътека "Бяла река". Автомобил Jeep Cherokee със старозагорска регистрация се преобърнал вляво извън пътя и се ударил в дървета.

Водач е бил 17-годишният неправоспособен водач Марио Герганов. Загинала е приятелката му Мария Караиванова, на същата възраст. Пробите за алкохол и употреба на наркотици на шофьора са отрицателни. Двамата младежи пътували без предпазни колани. 

Повдигнато е обвинение срещу непълнолетния водач и баща му Стефан Герганов, който му е дал да кара автомобила. Двамата са с мярка за неотклонение "подписка".

Според съдия Минев, в обвинителния акт трябва да се запише коректната правна квалификация, с цел да не се нарушават правата на подсъдимия, който към онзи момент е бил с навършени 16 години. Според НК, за престъпление с наказание повече от 10 години лишаване от свобода, присъдата за лица между 16 и 18 години се редуцира и е от 2 до 8 години. В закона обаче има и друг текст, който редуцира наказанието до 5 години лишаване от свобода.

Кой от двата члена в НК да бъде записан в обвинителният акт стана повод за размяна на реплики между съдията и адвокат Евдокия Кемалова, защитник на родителите на починалото момиче.

Изтъкнатата юристка коментира за "Фокус", че приложението на чл. 63, касаещ наказанията на непълнолетните, се прилага служебно от съда, тъй като квалификацията на извършеното деяние е правилна. 

"Практиката на Върховния съд сочи: да не е посочено, че деянието е извършено с чл. 63, съдът е длъжен служебно да го приложи" - посочи Кемалова.

Страните по делото могат да обжалват определението за връщане на материалите на прокуратурата в 7-дневен срок.