Марио Герганов и баща му Стефан Герганов се признаха за виновни по делото, което се води срещу тях за смъртта на 17-годишната Мария, загинала при нелеп пътен инцидент край Калофер, предаде репортер на "Фокус". След двучасово заседание съдът ги осъди условно на 2 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години.

Още в първите минути на заседанието адвокатът на подсъдимите пожела съкратено следствие, защото ще се признават фактите и обстоятелствата по делото.

Първи пред съда се изправи Марио Герганов: "Изключително съжалявам за това, което се случи. Мария беше страхотен човек и ми е тъжно за нея.", заяви той.

Баща му, анестезиологът Стефан Герганов, се присъедини към думите на сина си и добави, че случката е инцидент и си спомня за нея всеки ден.

Родителите на починалото момиче присъстваха в залата, като частни обвинители и думите на подсъдимите ги разстроиха.

"Аз ви поверих дъщеря си. Вие ми унищожихте живота. Вие трябваше да имате отговорност към нея, като към Ваше дете, даже повече. Не може те да са по на 17 години, а вие на 50 и да си позволите такава безотговорност.", каза през сълзи майката на момичето.

Прокурорът по делото заяви, че отнемането на човешки живот е най-тежкото престъпление на личността и според закона. За него и двамата трябва да бъдат признати за виновни, защото липсва самодисциплина и има пренебрежение към спазването на законите.

Въпреки думите си той пожела от съда да смекчи наказанията им, заради самопризнание и добри личностни качества, като пледира лишаване от свобода в минимален размер и отнемане книжката на Стефан Герганов.

Адвокатът на частните обвинители категорично заяви, че двамата подсъдими трябва да влязат в затвора, особено Стефан, който е виновен за ПТП и има множество пътни нарушения.

Защитникът на Марио сподели разсъждения си, че пътникът в кола също носи отговорност за поставянето на предпазни средства и в този случай вината е споделена и пожела минималното наказание за своя клиент.

Адвокат Марковски поиска справедливо наказание на своя клиент с възможност книжката му да не бъде отнемана, защото клиентът му е трудноподвижен и всекидневно се нуждае от кола, за да върши работните си ангажименти.

Съдия Петко Минев не уважи желанието на подсъдимия Стефан Герганов и отне правото му да управлява МПС за 2 години.

Решението на съда може да бъде обжалвано в срок от 15 дни пред Апелативен съд - Пловдив.