Апелативен съд – Пловдив отмени условната присъда от 2 години лишаване от свобода за Стефан Герганов, увеличи наказанието му на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода и постанови ефективното му изтърпяване при "общ“ първоначален режим. Потвърди наказанието на сина на Стефан Герганов – Марио Герганов /непълнолетен по време на извършване на престъплението/, от 2 години лишаване от свобода условно, като намали изпитателния срок от 4 на 3 години и постанови през този период мярката периодични срещи с пробационен служител. Намаляването на изпитателния срок се наложи, тъй като максималният предвиден в закона изпитателен срок за наказанието на непълнолетно лице е три години.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалби на двамата подсъдими и по жалба на родителите на загиналата срещу наказанията, определени от Окръжен съд – Пловдив.

Пловдивският окръжен съд е осъдил подсъдимия Марио Герганов на 2 години лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок, като го е признал за виновен в това, че на 12.08.2021 г., в землището на гр. Калофер, обл. Пловдив, в района на "Екопътека Калофер“, по пътя между гр. Калофер и Калоферски мъжки манастир, като непълнолетен и неправоспособен, при управление на лек автомобил джип марка "Чероки“, собственост на баща му Стефан Герганов, нарушил правилата за движение, като се движел със скорост 58,42 км/час и не е имал възможност да следва траекторията на завой. В резултат на тази несъобразена с релефа на пътя скорост джипът се преобърнал, затиснал спътничката му Марио Герганов, която е негова връстничка от гр. Стара Загора, която пътувала без колан и търсела обхват на мобилния си телефон. Момичето излетяло от колата при удара, попаднало под преобърналия се джип и починало от нараняванията си. Окръжният съд приема, че има съпричиняване от страна на пострадалата към смъртта й, защото не е поставила обезопасителен колан при качването й в автомобила.

Пловдивският окръжен съд е осъдил бащата на Марио Герганов, Стефан Герганов, на 2 години лишаване от свобода условно, с 4 години изпитателен срок и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години, считано от влизане на присъдата в сила. Стефан Герганов е признат за виновен в това, че на 12.08.2021 г., в землището на гр. Калофер, при управление и като водач на собственото си лек автомобил джип марка "Чероки“, нарушил правилата за движение – предоставил е моторното превозно средство на лице, което не е правоспособен водач – на непълнолетния си син Марио Герганов, и по непредпазливост е причинил смъртта на Марио Герганов.

Апелативният съд счита, че наказанието на Марио Герганов е правилно отмерено, а наказанието на Стефан Герганов е занижено по размер. Правилно като обстоятелство със значителна смекчаваща способност е отчетен фактът, че с активни позитивни действия всеки от двамата подсъдими е изградил отлична характеристика на своята личност – бащата и синът имат чисто съдебно минало, установен социален статус, единият е отгледал деца и полага труд, при това е особено ценен специалист своята професионална област (анестезиологията) и се ползва с много добро име сред колегите си, а другият учи във висше учебно заведение, с което всеки от двамата принася полза за обществото. Сериозно смекчаващо отговорността на Марио Герганов обстоятелство е искреното разкаяние за стореното нарушение, което е предизвикало смърт. Това негово отношение е продължение на положените усилия за спасяване на пострадалата – пробвал самостоятелно да повдигне автомобила от тялото на момичето, а незабавно след като е установил, че няма да се справи, потърсил помощ от други лица. Апелативният съд вижда благоприятна прогноза за бъдещо поведение, съобразено с обществените изисквания.

Със слаб смекчаващ капацитет са отчетени усилията на Стефан Герганов да окаже медицинска помощ на пострадалата, защото са положени, когато тя вече е починала.

Най-сериозното смекчаващо и за двамата обстоятелство е съпричиняването на резултата от страна на починалата, която е нарушила задължението си за поставяне на обезопасителен колан, а и е приела риска да се качи в шофиран от непълнолетен и неправоспособен водач автомобил.

Пловдивският окръжен съд е отчел несъществуващо отегчаващо обстоятелство, изразяващо се в броя на допуснатите от Марио Герганов нарушения на специалния закон, при положение че е извършил само едно нарушение. Същевременно като отегчаващо обстоятелство трябва да се съобрази свръхизпълнението на наличното нарушение по чл. 20, ал. 2, изр. 1 ЗДвП – джипът е бил управляван със скорост, надвишаваща с 20 км./ч. скоростта, с която завоят би могъл да бъде преодолян.

Като обстоятелство с много голяма отегчаваща способност коректно са отчетени предходните допуснати от Стефан Герганов нарушения на правила на движение по пътищата, санкционирани с наказателни постановления и ел.фишове.

Апелативният съд прие, че окръжният съд не е бил прав да приеме, че наказанието на Марио Герганов следва да се утежни, а на Стефан Герганов – да се смекчи, защото първият непосредствено бил причинил съставомерния резултат, а вторият – само бил допринесъл, т.е. действал опосредено. Всъщност подобно смекчаващо наказането на подс. Стефан Герганов обстоятелство не е налице – вярно е, че не той е бил водачът, обърнал джипа в дерето, обаче е подходил крайно безотговорно, дори дръзко, като е предоставил управлението на тежко, широко и високо превозно средство, по тесен, стръмен и криволичещ терен, на неправоспособно лице, ясно съзнавайки риска за живота и здравето и на пътуващите в колата вследствие на неправилно маневриране. При това поелият управлението на джипа е бил синът му, комуто е дал крайно негативен родителски пример за безцеремонно поведение зад волана, а пътникът – дете, за безопасността на което е поел отговорност пред родителите му. Стефан Герганове проявил явна самонадеяност, а също безотговорност. Шофьорът Марио Герганов също е действал при по-укоримия вид на непредпазливостта. Проявената от него самонадеяност зад волана на джипа се отчита като отегчаващо обстоятелство.

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.