Най-нови документални свидетелства за живота и дейността на Апостола на свободата представят в Държавен културен институт-Културен център (ДКИ-КЦ) "Двореца" в Балчик, предаде репортер на "Фокус". Излезлият от печат само преди броени дни том III на сборник "Васил Левски, българските възрожденци и техните музеи" вече е на разположение на посетителите на Културния център край морето. 

В сборника са включени материали от проведената през ноември 2022 г. в НМ “Васил Левски" национална конференция, посветена на 85 години от създаването на музея на Васил Левски в Карлово. Застъпени са две основни теми -  "Нови документи и нови изследвания за български възрожденци и техните музеи“ и "Движимите културни ценности в образователните програми на къщи музеи на български възрожденци“.

Днес и в следващите два дни - 18 и 19 февруари, всеки гост на "Двореца" ще има възможност да се запознае с последните научни проучвания на академични преподаватели и музейни експерти, събрани в новия сборник. Освен това ще може да прочете и новия юбилеен вестник, издаден от НМ “Васил Левски". В него са застъпени текстове, свързани с рождената година на Левски, за учителя Левски и пребиваването му в Цариград, нови османски документи за издирването на Левски в Пловдивско, включително и в Карлово през декември 1872 г., за четата на Димитър (Петър) Топалов Войняговеца, за семейството на Ганю Маджереца, за приписаната на Апостола фраза "Дела трябват, а не думи", за дейността на музея.

Сборникът и вестникът са изложени  в зала “Тихото гнездо", където професионална презентация за музея в Карлово ще посреща всеки посетител. В предстоящите месеци ДКИ-КЦ “Двореца" и НМ “Васил Левски“, в резултат на дългогодишно ползотворно сътрудничество, планират изнесен открит урок.

Жулиета НИКОЛОВА