На Велики четвъртък, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Божествена Василиева литургия в катедралния храм "Св. Николай“ в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". По време на службата владиката извърши чина по умиване на нозете, в който участваха 12 свещеници, дякони, иподякони и миряни. Възстановената традиция е по примера на Иисус Христос, който измил нозете на своите ученици преди Тайната вечеря, за да се покаже смирението, любовта към хората и че който иска да бъде пръв, нека бъде слуга на всички останали.

След службата владиката поздрави децата от детските градини и училищата, които по традиция боядисват яйца в двора на църквата. 

"Радвам се, че отново можем да бъдем заедно. Трябва да знаем, че истинността на нашата вяра е тази, която крепи домашното огнище и семейните ценности. Бъдете благословени“, отправи послание Старозагорският митрополит.

"Нека на първо място ви водят християнските ценности“, приветства и заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова.

Малко над 1000 яйца очакваха нетърпеливите малчугани. По традиция, първото боядисано яйце бе червено, с което бяха оцветени и бузите на децата за здраве през годината.

Преди минути, в 19.00 часа, започна Утринно богослужение с четене на 12-те Евангелия в катедрален храм “Св. Николай" в Ст. Загора.

На Разпети Петък, когато се изнася Христовата Плащаница, владиката ще служи в митрополитския храм “Св. Димитър“ в Стара Загора, а Опелото Христово ще бъде от 19:00 часа в храм “Св. Въведение Богородично“. 

На Велика Събота митрополит Киприан ще служи в храм "Св. Троица“. През деня в околиите от епархията ще бъде раздаден Благодатният огън, който се пази в храм "Успение Богородично“в Казанкък. 

Точно в полунощ Старозагорският митрополит ще възвести Христовото Възкресение, след което ще отслужи Пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Николай“. В 11:00 часа ще започне и службата, по време на която се чете Св. Евангелие на различни езици. От 15:00 до 17:00 часа дверите на Митрополитския дом ще са широко отворени за всички епархиоти. 

На 6 май (Светли понеделник), когато църквата почита и Св. Георги Победоносец, митрополитът ще служи в манастирския храм-паметник "Рождество Христово“, а на Светли вторник в Девическия манастир "Св. Николай“ в град Мъглиж. В дните, които се полага отслужване на св. Божествена литургия, посрещането на архиерея е в 09:15 часа.