Музеят в Кюстендил представя традиционният занаят опинчарство. Пред "Фокус“ музейният експерт Мирослава Таскова посочи, че става въпрос за ежемесечната детска работилница. През месец ноември тя е посветена именно на този стар занаят.  

"Това са образователни занимания, които запознават с един от най-старите занаяти, практикувани по нашите земи. Още в дълбока древност кожата на животни, уловени по време на лов, се обработва и се използва за направа на облекло и обувки. От каменната епоха до нас са достигнали различни предмети, използвани за изработването им като костени игли и шила, както и костени и каменни гладилки. Такива предмети отпреди осем хиляди години могат да бъдат видени в археологическата експозиция на музея, а от по-късен период присъства и друг вид инструмент, използван в опинчарството – объл нож за рязане на кожа“, разказа Мирослава Таскова.

Тя допълни, че още интересна информация за занаята е представена в специално подготвени книжни и дигитални учебни помагала, а за по-лесното ѝ възприемане служи работата с ръце, при която се изработват цървули от еко кожа.

Темата на ноемврийската музейна работилница обръща внимание и на героичните събития от ноември 1885 година по време на Сръбско-българската война, която се явява в защита на Съединението. На 14 ноември 1885 година, Българското княжество е нападнато неочаквано от западната си съседка, която почти безпрепятствено за два дни навлиза на около 30 километра от неговата столица. За да отговорят на нападението, българските сили, съсредоточени на южната граница, е трябвало да се придвижат до западната.

"Спомените на очевидци и участници в тези събития описват героизма на войниците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши – вървят пеша с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани. Сърбите са отблъснати при Сливница на 19 ноември и през следващите няколко дни българската армия победоносно влиза в източните територии на Сръбското кралство. Следва подписване на Букурещки мирен договор и международно признаване на Съединението“, разказа още Таскова.

Венцеслав ИЛЧЕВ