Надявам се част от Северния обход на града да е готов до края на годината. Това каза пред журналисти в Бургас служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той е на работно посещение в града, за да инспектира изграждането на пътната отсечка, а по-късно, заедно със заместник-министъра на спорта Петър Георгиев и началника на ДНСК арх. Деляна Панайотова, ще извърши проверка и на спортна зала "Арена Бургас“.  

Постигнато е съгласие тази част от пътния възел, която е откъм "Сарафово", да бъде отворена, за да може да се облекчи движението от квартала към Бургас, посочи министърът.

"Надявам се това да се случи до Нова година. Такива са уверенията. Виждате, че цялостният път е почти готов. Разбира се, има още малко да се довърши. Оттук нататък метеорологичните условия ще бъдат факторът, който ще определи дали това ще бъде завършено в рамките на около месец. Ако не, напролет ще има готовност. Това, което коментирахме, е евентуално да се пусне и временното движение, докато метеорологичните условия позволяват. Нещата в момента са напреднали. Проектът, който аз съм гледал, е от 2013 година. Има няколко преработки. Строителят е строял на приливи и отливи. Надяваме се, че сме на финала и че съвсем скоро движението ще бъде пуснато", посочи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Няма нередности по проекта, добави арх. Шишков. "Този обект ще се впише добре в градската среда. Към строителя се плаща регулярно. Водим разговори, в тази насока няма проблеми", посочи той. 

Кметът на Бургас Димитър Николов, който също бе на място, добави, че последният етап от проекта е за изграждане на осветлението. 

"Успоредно с изграждането на пътната връзка, ние ще започнем и развитието на индустриалните терени. Започна се поставяне на осветлението, което е съвременно и енергийно ефективно. Адаптирахме новите технологии към този проект", посочи той. 

По време на инспекцията арх. Шишков съобщи, че обходният път на град Поморие няма акт 16, затова спешно започва събирането на документи за него. По отношение нуждата от изграждане на обходен път на Айтос, Министърът напомни, че не фигурира в Общия устройствен план на града. По този въпрос вече са водени разговори с кмета, стана ясно от думите на регионалния министър, още при мандата на предишния служебен кабинет. "Тогава казах на кмета, че съм на разположение, сега го потвърждавам, за да се направи изменение в общия устройствен план, но като процедура и начало на целия инвестиционен процес, това зависи от него“, заяви Шишков. Той съобщи, че над 50 общини в страната все още нямат общи устройствени планове, в това число и община Царево. Договорът за изработване на общ устройствен план за нейната територия е прекратен и процедура ще бъде стартирана отново.