Доскоро почти не се говореше за возене на дете в автомобил обратно на движението. Това каза Милена Захариева, основател и консултант в "Деца на борда“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Родителите масово смятат, че на детето няма да му е удобно, че няма да иска, което за мен е удивително, защото на този етап детето всъщност не е това, което определя как ще се вози. Ние, като родители, имаме отговорност да осигурим максимална безопасност на децата ни, а тя е винаги обратна на движението“, заяви Захариева.

От "Деца на борда“ препоръчват децата да се возят максимално дълго обратно на движението, което според новия стандарт за безопасност е 15 месеца, но според тях това е крайно недостатъчно. "Според Американската педиатрична асоциация е минимум 2 години, а в Европа, особено в Скандинавието, се препоръчва минимум до 4-годишна възраст. И веднага ще дам пример: моето дете и детето на колегата се возиха обратно на движението докато им умаля столът, и това беше 6 години и 3 месеца за моя син. Той беше в столче, което позволяваше до 25 кг и около 125 см да се води на обратно. А на пазара вече има столчета, които позволяват дори до 7-годишна възраст. И не, на децата не им е неудобно, това не е странно, това е начинът да ги возим максимално безопасно“, обясни Милена Захариева.

По думите й в тези държави, които са първенци по детска безопасност, и откъдето тръгват реално всички високи стандарти и добри практики, не стои въпросът дали столчето да е обратно на посоката на движение.

"Има дори фирми производители на столчета, които вече обявиха официално, че няма да произвеждат столчета по посока на движение за деца под 4-годишна възраст. Така че натам върви целият свят, надявам се и ние да го следваме с бодра стъпка, защото за децата така е най-добре“, добави тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"