Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач "Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщи репортер на "Фокус"

Общият недостиг на средства на "Градски транспорт“ е в размер на малко над 7 млн. лева, от които 5,9 млн. лв. са просрочени задължения. С част от преходния остатък от бюджета за миналата година ще бъдат покрити най-неотложните плащания и общата сума на недостиг ще остане около 6,4 млн. лева, бе изтъкнато на заседанието.

Съветниците възложиха на ръководството на "Градски транспорт“ да проучи възможностите за теглене на банков заем, с който да се изплатят задълженията. В екипа по проучване ще бъде включен и заместник-кметът с ресор финанси и бюджет Христо Рафаилов.

В дневния ред на днешното заседание беше включено и предложение от групата общински съветници от ПП ГЕРБ учениците, студентите, пенсионерите и хората с увреждания да пътуват безплатно в обществения транспорт на Варна. Съветниците обосновават предложението си с обновяването на автопарка на "Градски транспорт“ ЕАД, с което бяха пуснати в движение 50 нови електробуса.

"В резултат на това се очаква намаляване на разходите на дружеството за дизелово гориво и пропан-бутан с около 50%, като на годишна база сумата възлиза прогнозно на над 3 млн. лева, какъвто приблизително е размерът на приходите от абонаментни на преференциални цени. Намаление на разходите се очаква в значителна степен в дяла за резервните части, който заема водещо място в разходната част“, аргументират се съветниците от ГЕРБ.

В отговор общинската администрация посочва, че приходите през 2023 г. от продажбата на абонаментни карти за групите, посочени в предложението, възлизат на 4,365 млн. лева. В тази сума влизат и постъпленията от картите за учениците до 14-годишна възраст, на които от февруари тази година се осигурява безплатен транспорт, а общината получава за целта средства от държавния бюджет. Затова е необходим нов анализ за финансовия ефект върху местната хазна. Съветниците гласуваха отлагане на точката и поставиха 20-дневен срок, в който администрацията да представи новия анализ.