Билетната систена на "Градски транспорт“ се саботира, от което се нанасят щети на бюджета на Община Варна. Това става ясно от думите на Биляна Якова, ръководител на проекта "Интегриран градски транспорт – гр. Варна“, която днес даде нарочна пресконференция, предаде репортер на "Фокус"

Якова разказа, че по нейна информация, нови валидатори и други неща, нужни за функционирането на билетната система във Варна, не са закупени, като причина за това бил депутат от ПП-ДБ от морския град, който щял да намери по-евтин вариант. Това обаче, според Якова, нямало как да стане, тъй като било в противовес на Закона за обществените поръчки.

Тя твърди още, че в настоящия бюджет на Община Варна не са заложени средства за нови валидатори. Те обаче се чупели, заради вандали. Сега имало неработещи, и хората се возили гратис, което ощетявало хазната.

Фирмата, която обслужвала валидаторите, казва още Якова, не била получила пари и към момента задължението към нея от страна на Общината е за над един милион и четиристотин хиляди лева.

Билетната система е оставена на автопилот. Варненци пътуват безплатно, казва Якова. Тя обмисля да сезира Европейската прокуратура.

От четири месеца самата тя не е получавала заплата и също обмисля да подаде сигнал за това до компетентните органи.

Това нанася щети на бюджета, твърди Якова и обобщи, че не иска да става лош пророк, но може през зимата да има протест от работещи в "Градски транспорт“, заради неполучени заплати.