Абонаментните карти за пътуване с обществения транспорт от Варна до съседните села в общината да поевтинеят. Това гласува на днешното си заседание комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет във Варна след дълги дебати.

Съветниците решиха цената на картите, които досега се различаваха в зависимост от отдалечеността на населеното място, да бъде уеднаквена. Пътуващите до петте села в общината – Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар, както и до курортен комплекс Златни пясъци, Аладжа манастир и местността Корабостроител /Крушките/ ще плащат по 40 лева месечно. Картата за 90 дни ще струва 110 лева, за 180 дни – 215 лева, а за 1 година – 420 лева.

Цените на картите към момента са в различен размер. Най-евтин е документът по линията Варна – с. Тополи – 48 лева. Месечната карта за к.к. Златни пясъци струва 120 лева, като за миналата година няма нито един издаден документ. Пътуването с абонаментна карта излиза доста по-скъпо от това с предплатена, бе изтъкнато на заседанието.

Членовете на комисията одобриха също предложението на ПП ГЕРБ  за безплатен градски транспорт за ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания. То вече получи подкрепата на транспортната и на правната комисия, но за да влезе в сила, е необходимо решение на Общинския съвет. Ако и местният парламент даде зелена светлина на предложението, от 1 януари 2025 г. тези групи от хора ще пътуват безплатно в автобусите и тролейбусите на Варна.

Съветниците одобриха също правилата за условията и реда за кандидатстване, финансиране и отчитане на социалните предприятия, които ще бъдат подпомогнати със средства от общинския фонд в помощ на регистрираните социални предприятия. Фондът беше създаден в началото на тази година и разполага с бюджет от 150 хил. лева, за които ще се кандидатства на проектен принцип.

Членовете на комисията дадоха съгласието си Община Варна да подкрепи финансово провеждането на Международна академия, обучение и квалификация на рефери и съдии по кикбокс от цял свят. За събитието, което ще се състои във Варна от 24 до 28 юни 2024 г., ще бъдат отпуснати 40 000 лева от местната хазна, но окончателното решение ще вземе Общинският съвет.