С близо 90 ученици от седмите и осмите класове на СУ "Вела Благоева“ във Велико Търново се срещнаха следователи от Окръжна прокуратура – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От Апелативна прокуратура в старата столица уточняват, че магистратите са обърнали внимание на младежите, че е необходимо да съзнават, че носят отговорност пред обществото и с навършването на 14-годишна възраст стават наказателно отговорни лица.

Людмил Маноилов – следовател и завеждащ Окръжна следствена служба във Окръжна прокуратура – Велико Търново говори пред учениците за "Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършени от наркозависими лица“. Той разясни на подрастващите етапите, през които се минава при употребата на наркотични вещества – от любопитство и търсене на нови усещания, през епизодичната употреба, до влизането в капана на пристрастяването. Детайлно им обясни различните видове наркотици, познати в страната, и вредите, които причиняват на организма при употреба.

Теменужка Атанасова – следовател в ОСлО, представи на средношколците "Детското правосъдие. Малолетни и непълнолетни лица – свидетели, жертви и извършители на престъпление. Синя стая. Как да се предпазим да не станем жертви на престъпления?“. Тя даде примери кое поведение е противоправно, какво е престъпление, кои наказания са приложими за непълнолетни, кога спрямо тях може да бъде взета мярка за неотклонение "задържане под стража“, в кои случаи се налага настаняване във възпитателно училище – интернат, какви са правата им като пострадали или като свидетели на престъпление.

В края на срещата учениците получиха удостоверение за участие в програмата, Конституция на Република България, заедно с информационни и образователни материали, предоставени по програмата от ВСС.

Инициативата е част от Образователната програма на Висш съдебен съвет - "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", за учебната 2022/2023 година. Образователната програма се еализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, след подписано споразумение за сътрудничество, като е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.