"Жените днес получават цветя и подаръци от своите съпрузи и деца. Българската жена е горда и борбена и тя с неимоверни усилия е изнесла множество трудности на своите плещи. Говоренето за ролята на жената в обществото, бизнеса и политиката се чува с пропагандна сила в последно време – било "анти“ или "про“. Всички мислят за жените, а техните борби не са спирали и винаги са били за права.

За да има жени лидери в политиката и в бизнеса, е имало едни други жени преди тях, които са се борили за правото им да се образоват и да имат право на глас.

Аз съм реализирала се жена в своята област и смятам, че съм с успешна кариера и удовлетворена в личен план. Аз съм преди всичко майка. Влязох в политиката и смятам да посветя своето участие в нея, защитавайки българските жени и правото им да отглеждат спокойно децата си, но в същото време да имат възможността да градят стабилна кариера.

От Коалиция ЗАЕДНО, смятаме да предложим така наречения "испански модел“, а именно закон за по-равностойно представителство на жените в политиката, бизнеса и други сфери на обществения живот или иначе казано минимум 40% присъствие като задължителна квота на жените във всички структури на държавната и местна власт. Законът за равното представителство на двата пола ще приложи мерки за равенство между половете към избирателните списъци, бордовете на директорите на големи компании и управителните съвети на професионалните асоциации.

Ще предложим този законопроект, защото има отново сериозен спад на броя на жените в политическия живот в България, който се регистрира в последните три парламента. Тревожна е тенденцията за намаляване на представителството на жените в политиката. В последното Народно събрание те са едва около 25% и този дял намалява прогресивно.

Намаляването на нежния пол в политиката и обществения живот е резултат от социалната ни система. Жените нямат възможност да родят и отгледат децата си и да се захванат с политическа кариера. Няма достатъчно ясли и детски градини, а професията детегледачка не е регламентирана у нас.

Основен проблем за майка на две и повече деца е, че няма физическата възможност да работи през времето, докато отглежда децата си. А жена с повече от две деца, която е решила да се отдаде на отглеждането и възпитаването на децата си, което е  и нейно изконно право, трудно може отново да се впише пълноценно в обществения живот. Често работодателите отказват да наемат майка с малки деца, поради простия факт, че те често боледуват. Дори самите жени се притесняват от този факт. Така жените не могат да се впишат в трудовия пазар и в един момент се отказват от лична кариера. Това е особено притеснително, защото изниква въпросът как ще се преборим с демографската криза?

Друг сериозен проблем е по-ниското, с около 15% по-надолу, заплащане на труда на жените, според последните статистически данни към декември 2022г. Тази разлика дава своето отражение и когато жените достигнат пенсионна възраст.

Един ден тези жени се пенсионират, но каква пенсия получават? Това е минималната пенсия, защото нямат нужния трудов стаж, и попаднат в така наречената "скрита бедност“. Децата са поели по своя път, и ако остане сама, тя трябва да покрива всички свои разходи. Това е един омагьосан кръг.

Коалиция "Заедно“ е готова със законопроект, с който майчинството на жените до третата година включително да се счита за трудов стаж. Заплащането трябва да е адекватно на икономическата ситуация в страната, като втората година да реферира с минималната работна заплата.

Либерализация и стимулиране на дистанционната, почасовата и проекта заетост, с гъвкави режими на труд. Възможност за ползване на потребителската помощ за новородено при регистрация на бюрото по труда до 1 година. Осигуряване на майчинство на редовните студенти до 25-годишна възраст с взети изпити от държавата. Премахване на възрастовия праг за данъчно облекчение на семейства с деца при покупка на първо жилище посредством банков кредит.

И бих искала да завърша темата с една от най- известните поговорки в света от 19 век до днес, която звучи на езика на дипломацията: "Cherchez la femme" – “Търсете жената“. Историческите събития през последните векове доказват, че тази крилата фраза, основателно държи едно от първите места по популярност сред поговорките, използвани дори сред най-високопоставените среди, включително и дипломатите.

Честит Международен ден на жената, скъпи дами и майки!"

Лилия Недева, водач на листата на коалиция "Заедно“ в Пловдив град

https://www.facebook.com/liliya.nedeva.37