Традицията за Лазаровден в Широка лъка все още е запазена и се предава на поколенията. Това съобщи за "Фокус“ Гергана Чотрева – секретар в местното читалище "Екзарх Стефан“. "Момичетата, облечени в традиционни носии, обикалят селото и пеят пролетни, лазарски песни. Традицията повелява да бъде посетен всеки дом и да бъде закичен с върбова клонка и здравец, символ на пролетта и здравето. Момичетата благославят домакините и къщите, а домакините ги даряват със сурови яйца, които на Велики четвъртък, няколко дни след Лазаровден, ще бъдат първите боядисани яйца за Великден. Даряват ги също и с монети“, разказа Чотрева.

По думите й, този пролетен празник създава едно изключително настроение за предстоящите Цветница и Великден. "Традицията в Широка лъка се спазва от доста години. Доказателство за това е снимка, която се съхранява в Държавен архив – Смолян и е направена през 1935 г. на входа на основното училище в Широка лъка. На нея се виждат лазарки с върбови клонки на главите. Това е един достатъчно ясен и категоричен документ, че лазарките ги е имало в миналото тук“, категорична е Чотрева.

Тя допълни, че момичетата в селото имат изключителен интерес към Лазаровден и имат голямо желание да се включат в обичая. "Това означава, че дори и в днешните модерни времена, интересът към традициите и фолклора е онова, което ни е запазило като българи го има у подрастващите“, каза още секретарят на читалището в Широка лъка.