Софийски Апелативен съд остави в ареста Колин Колев, един от обвиняемите за най-големия инкасо обир у нас. Престъплението, добило известност като "обира на века" станало на 15 ноември 2022 г. в близост да голям търговски център в София. Около 5 милиона лева са откраднати. След обира до МОЛ-а нападателите тръгнали към паркинга на голяма болница, след което завили по черен път, където имало оставени други коли, предаде репортер на "Фокус".

По делото има свидетел с тайна самоличност. Пред разследващите мъжът разказал за случилото се. Именно тайният свидетел е обяснил как е станал обирът на инкасото. Така, чрез разпита на свидетеля и след видеотехническа експертиза, става известно, че петимата нападатели били в дълги черни роби, маскирани и с ръкавици.

Адвокат Станков заяви, че няма достатъчно доказателства за обосновано предположение за вина. Няма и достатъчно събрани материали, които да докажат съществуването на организирана престъпна група, посочи защитата. Според адвокат Станков няма как да се докаже, че Колин Колев е участвал в обира - доказателствата за това са косвени, допълни защитата.

Филип Йорданов и Явор Миленов са шофьорите на инкасо автомобила. Те казват, че нападателите са били с маски, но не с калашници, както твърди анонимният свидетел. Не отричаме, че е имало обир, но няма как да се докаже, че Колин е участвал.", допълни защитата. Стилян Кирилов е собственик на автомобила, с който е извършен обира. Според доказателствения материал Кирилов е посочил Колев кято свързан с обира, а според защитата Кирилов иска да се изплъзне от наказателна отговорност.

Защитата посочва, че много от свидетелските показания са дискредитирани и могат да бъдат оборени. Според адвокат Станков няма достатъчно доказателства дори за да се повдигне обвинение.

Защитата посочи, че Колев не е пречил на разследването. Прокуратурата заяви, че Колев трябва да остане в ареста. Според обвинителите има обосновани предположения за вина и предвид тежестта на престъплението, има опасност Колев да се укрие.

Съдът посочи, че следствието продължава вече година и половина, защото извършителите са били изключителни професионалисти, заличили следите си и затруднили максимално работата на разследващите.

Апелативният съд намира, че има опасност Колев да се укрие. Колин Колев не е осъждан в България, но има присъда във Виетнам.