Разделяме се с една епоха. Дългогодишният директор на 105 СУ “Атанас Далчев" - Цветанка Костадинова, излиза в заслужена почивка. Това съобщи кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев в личния си профил във Facebook, предава Sofia24.bg.

"Повече от три десетилетия, г-жа Костадинова даваше на децата на район “Изгрев" и моя роден квартал “Дианабад" знания, сърце и енергия, оставяйки трайни спомени в поколения и уверено превръщайки училището, което ръководеше, във водеща, елитна софийска гимназия.

В препълнената по повод пенсионирането ѝ столова, своята почит и благодарност към учителя, дойдоха да изразят десетки преподаватели, общественици, ученици и ръководители в сферата на образованието, науката и културата.

Впечатляващата програма, която бе подготвена от колектива на 105 СУ за тържеството, бе ярък пример за голямото, искрено уважение и обичта към един добър професионалист и човек. За мен като кмет, беше чест да работя с директор от такава величина.

От името на жителите на район “Изгрев", районната администрация и от свое име, желая на г-жа Костадинова много здраве, щастие и удовлетворение от трудовия път. На добър час!", добави Делян Георгиев.

Припомняме, че 105 училище е създадено в далечната 1937 г. като начално училище. През 1976 г., отговаряйки на предизвикателствата на времето, става основно. От 1982 г. прераства в ЕСПУ и се въвежда разширено изучаване на италиански език, а от 1991 година - и на изобразително изкуство. 

През 1993 г. се въвежда профилирано обучение по италиански език, а две години по-късно и на профил “Изкуства – с интензивно изучаване на италиански език". През отделните периоди училището е носило различни имена – Дан Колов, Александър Димитров, а от 1998 година, с решение на Столична община, училището приема името Атанас Далчев. 105 СОУ “Атанас Далчев" е разположено в кв. “Дианабад, в близост до Борисовата градина и Ловния парк и привлича ученици от цяла София.