Експертът по пътна безопасност от Европейския център по пътни политики Диана Русинова попита риторично: "Как Столичната община ще обследва съоръжение, което е на АПИ, а не си обследва по същия начин моста на 4-ти км на бул. "Цариградско", където зимата падна бетонен блок и едва не уби човек".

Повод за коментара й е аварийна организация на движението със затваряне на част от детелината на бул. "България" и Столичен околовръстен път (СОП) с цел безопасност на хората. Причината - колоната на моста от Околовръстното, в посока "Бояна" (откъм НИМ) е компрометирана.

"Фокус" публикува поста на Русинова във "Фейсбук" без редакторска намеса.

"Когато те управляват аматьори, обследват елементарен проблем, на чужд път цели 45 дни. Да, точно така става дума за Столична община, която изведнъж трескаво се загрижи за загубата на бетонно покритие на един от стълбовете на моста над бул. България.

Подобно нещо не е особено опасно, но не трябва да се оставя, защото ще компроментира армировката и тогава вече ще стане опасно. Личи си, че е възстановявано покритието и пак се е разпаднало. Трябва да се бластира с песъкоструйка. Пасивира се ръждата и се почиства. После се третира със специални химии.

Колкото до обследването прави се максимум за три дни с уредите в картинките по-долу. Уреди от 21 век, а не от 60те години на миналия век.

Още нещо, странно как Столичната община ще обследва съоръжение, което е на АПИ, а не си обследва по същия начин моста на 4-ти км на бул. "Цариградско", където зимата падна бетонен блок и едва не уби човек. Поне на мен ми е чудно как от къде се взе това трескаво вайкане за нещо елементарно.

За жалост това е поредният опит не да се реши някакъв транспортен проблем, а дасе създаде евтина сензация с цел да се отклони вниманието от сериозните темите и проблеми свързани с неадекватни решения", коментира Русинова.