"Сега не е моментът да говорим за Альоша. Демонтирането на паметника не е на дневен ред, има по-важни неща за решаване" - каза пред репортер на "Фокус" кметът Здравко Димитров след становището на областния управител Илия Зюмбилев, че казусът е в прерогативите на органите на местното самоуправление.

Кметът уточни, че в Община Пловдив не е постъпвало писмо от Атлантическия съвет на България, в което се призовават властите в Пловдив и в София да предприемат бързи мерки за демонтиране на монументите на окупационната съветска армия в двата града още преди местните избори.

Според Здравко Димитров, точно заради предстоящите избори не е моментът да се решава съдбата на паметника Альоша. Имал лично мнение по въпроса, но не пожела да го огласи.

Позиция по темата за демонтирането на монумента все още нямат в пловдивската структура на "Демократична България". "Не сме се събирали още. Вероятно следващата седмица ще обсъждаме темата" - заяви заместник-председателят на ДСБ и депутат от ДБ Йордан Иванов

Съдбата на паметника Альоша трябва да се реши на местен референдум, на който пловдивчани да кажат искат или не искат да остане, е личното мнение на народния представител от "Продължаваме промяната" Росен Костурков

"Паметникът носи тежко историческо наследство. От друга страна, аз като пловдивчанин, съм израснал на Бунарджика и мястото е свързано с много сантимент - китари, първа любов, първа целувка... Затова смятам, че пловдивчани трябва да кажат какво искат" - допълни той.