Регионалната библиотека в Кюстендил съхранява книга за Васил Левски от 1898 година, предавана от поколение на поколение, предаде репортер на "Фокус". Вече 125 години страниците й разказват за Апостола на свободата. Става въпрос за "Сборниче Василъ Левски за споменъ на 25-годишнината отъ смъртьта на Левски“.

Самата книга влиза във фонда на библиотеката в Кюстендил през фонда на кюстендилската мъжка гимназия и най-точно, през ученическата й библиотека.

Сборникът представя на читателите си рисунки и портрети на Апостола на свободата, както и една снимка – факсимиле на писмо. В него са публикувани разказът "Апостолът в премеждие“ и "Най-чистият път“ на Иван Вазов, "Личен спомен за Васил Левски“ от Тодор Пеев, както и "Две думи за писмо на Левски до Цанков“, кратка биография на Васил Левски от Тодор Влайков, отказ от "Епопея на забравените“, един спомен на Стоян Заимов – "Левски на гости у Белковски Звукаря“.

Преглед на сборника дава представа, как то е извървяло своя път, свързан със съдържанието му, както с името на Левски, но и като белег на времето.

"Има бележки по неговите полета. Една от тях е на първоначалния притежател на книжката, а това е Георги Златевски – учител в Кюстендилската мъжка гимназия, през годините когато е излязъл сборникът. Това е една далечна година, в края на 19-и век, през 1898 година“, сподели директорът на библиотеката в Кюстендил София Пейчева.

На друга страница от книгата има приписка над портрета на Левски, която гласи: "Васил Левски – примерът на българската младеж“.

Вижда се, че някои от учениците, вземали за прочит книгата от гимназиалната библиотека, също са слагали своя подпис, отбелязали са, че са прочели книгата.

Такъв пример е отбелязване от 3 март 1927 година, когато сборникът е прочетен от ученик на име Симеон Стойков.

"Фактът, че книгата е била четена, че през толкова много ръце е преминала всъщност потвърждава точно това – тя е била пример за българската младеж по онова време. Хубавото е, че името на Левски продължава да свети със своя ореол в паметта на поколенията“, допълни София Пейчева.

Венцеслав ИЛЧЕВ