Програмата на Фестивала за улични и градски изкуства "6Fest" тази година е мултижанрова. Има събития в сферата на цирка, огненото изкуство, музика и танци. Новост е, че освен улична програма, ще имаме и паралелна градска програма в локации на партньори. Това каза организаторът на Фестивала за улични изкуства 6Fest Момчил Цонев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

6Fest е фестивал, посветен на уличните изпълнителски изкуства. "Съчетаваме всички възможни изкуства, които могат да се играят на улицата. Концепцията на фестивала е да оживи онези градски пространства, улици и площади, през които ежедневно минаваме забързани и не оценяваме красотата на града, който ни заобикаля. Концепцията е да осъзнаем и да акцентираме върху тези културни мениджъри, творци и пространства, които активно работят за това градът да бъде по-културен, по-артистичен“, обясни Момчил Цонев.

От 10 до 12 май в Пловдив се провежда 14-то издание на Фестивала. Първите три издания тръгват от Габрово. От 2019 г. фестивалът се провежда основно в Пловдив. В някои години се провеждат по две издания. За пета поредна година 6Fest е част от културната програма на Община Пловдив, разказа организаторът на фестивала.

Събитията са разнообразни и много. Програмата тази вечер започва с концерт на "Летящите номади“. "Това е една група в стил етно-фюжън фолклор. Ще има и огнено шоу на пловдивската група "Агни Сатя“, която съчетава танцьори, артисти и огнени артисти“, каза организаторът на събитието.

Акцент в следващите два дни са международните участия. "Ще имаме силна циркова програма с унгарската група "Firebirds“. Те ще гостуват с един техен интерактивен уличен спектакъл на актьори от пътуващ цирк и техния парен велосипед. Циркови артисти от Чили и Перу ще изнесат съвместен цирков спектакъл – "Dos Señores“. В уличния му вариант циркът е доста по-различен от класическите циркови представления. Той е една много интересна комбинация между клоунада, акробатика, жонглиране, пъстри костюми. Винаги има игра с публиката“, разказа Момчил Цонев.

В програмата на 11 май се включва и пловдивската танцова школа "Dance Home“ със спектакъл, специално създаден за 6Fest. "За нас е удоволствие, когато има местни артисти от града, в който гостуваме, защото това е жест към тях и тяхната работа. Идеята на фестивала е да балансира между гостуващи артисти, включително и от чужбина, но и да покаже хората от дадения град, които правят изкуство“, допълни Цонев.

Програмата завършва с огненото представление "Flying Embers“ на унгарците от "Firebirds“. "От 21.30 часа ще има огнено шоу с типичната комбинация между хореография, жонглиране, акробатика, горящи предмети и музика на живо“, допълни Момчил Цонев.

Входът за всички събития е свободен.