Правилен, но много закъснял ход. Така от пловдивската организация на партия КОД определят поисканата от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов оставка на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

"В управлението на Здравко Димитров Пловдив повехна и  посивя и съвсем не е онзи бляскав и уреден европейски град, който може да бъде със своята история и културни забележителности. В последните години видяхме много решения, наложени от кмета, които с нищо не допринасят за развитието на Пловдив. Добър пример за това е пробивът до Водната палата. От партия КОД от година и половина обясняваме, че този проект няма да разтовари трафика, напротив, ще го натовари,  че ще разруши обновеното пространство край Марица и ще струва излишно много пари на бюджета на Пловдив, но не бяхме чути. Трябваше да се стигне до протести, за да бъде спрян този безумен проект“, заяви лидерът на КОД – Пловдив, Пепа Деведжиева. Тя припомни и позициите на партията за липсата на всякакъв контрол на влизането на коли в Стария град и на осветление в архитектурния резерват, разбитите плочки, проблема със зеленината в целия град и т. н.

"Предложените от нас промени в Наредбата за отпадъците, чрез които значително се съкращаваше срокът за премахването на излезлите от употреба МПС от улиците, бяха приети 2 години след редица български общини. Това е своеобразен рекорд по забавяне, и то по сериозен въпрос като този с освобождаването на паркоместа в града ни“, допълни зам.-председателят на КОД в Пловдив Ивайло Спасов.

"В отговор на Борисов Здравко Димитров заявява, че дебатът за Пловдив трябва да се води в Общинския съвет, а не на партийни сбирки. Само че когато протестирахме за пробива до Водната палата, ние бяхме в залата на местния парламент и диалог нямаше. Така че изявлението на кмета е чист популизъм“, смятат от партия КОД. И добавят, че управлението на Здравко Димитров оставя твърде много проблеми и задачата на следващия кмет на Пловдив никак няма да е лесна.

"Ние от КОД сме и ще бъдем за публичност, прозрачност, предвидимост и законност. В последните 3 години това липсва, което поражда гражданско напрежение, трансформирано в протести.  Никой не бива да се самозалъгва, че гражданското общество е безчувствено, напротив“, предупреждават Пепа Деведжиева и заместникът й Ивайло Спасов.