Това е една система, която се надяват да използват с доноси, за да окажат въздействие върху главния прокурор и да овладеят прокуратурата - няма да стане. Това каза пред журналисти в Бургас главният прокурор Иван Гешев във връзка със законопроекта за съдебна реформа, предаде репортер на "Фокус". 

"Знаете ли защо? Дори да искат да го направят, трябва да има базова юридическа компетентност. Те нямат такава", добави той. 

По думите му целта е освен овладяване на българската прокуратура, също така и преформатиране на политическия и икономическия живот, а това, което ще последва, е една лавина от доноси срещу главния прокурор. 

"Някои наричат това "съдебна реформа". Не може да е съдебна реформа да създадеш процедура за четири човека, която е различна за останалите български граждани. Това се нарича извънредно законодателство. Други наричат това "отчетност". Не, това не е отчетност. Отчетността е пред Народното събрание. Само, че Народното събрание трета година не изслушва докладите на главния прокурор, председателя на ВКС и ВАС. Това са клишета и хидбридки, които не отговарят на истината", заяви главният прокурор.