Вандалите, които са танцували кючек върху паметник "Майка България" във Велико Търново, са хора, решили да тъпчат паметта на своите деди, категоричен е историкът проф. Милко Палангурски. Пред "Фокус" дългогодишният преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" осъди остро постъпката на двамата мъже, която възмути цялата търновска общественост.

"Този паметник, който е авторски и е направен от скулптора, който е правил паметника пред Народното събрание, има четири невероятни фигури - на войници, които са от различните войни - Руско-турската освободителна, Сръбско-Българската, Балканските войни и Първата световна война. И пред тях е паднала на колене Майка България в лицето на жена, държаща знамето и венеца за мир. На този паметник не му върви от тоталитарно време - комунистите бяха свалили златната корона. Добре, че колеги от музея я бяха прибрали. Една от първите ни инициативи след 10 ноември бе да се възстанови неговата същност", обяснява проф. Палангурски, като припомня и случката от края на миналата година, когато други вандали задигнаха един от металните щикове от монумента.

Историкът допълни и, че "Майка България" е символ не само на националната, но и на личността ни памет. Това, според него е така, защото в изброените войни са участвали всички български мъже.

"Тоест, в тях са участвали и дядовците, и прадядовците на тези наши "герои", които са играли кючек, доколкото разбирам, качени високо горе. Това показва, че нещо има, което не върви на добре в националната ни памет и психика. Много често ме питат "ама няма ли видеонаблюдение", но като има - какво? Те сами са се снимали, за да влезе в интернет пространството. Значи да работиш и да играеш кючек срещу паметта на своите предци, това показва не само ниско интелектуално, а вече притеснявам се каквото и да е ниво на някаква съпричастност към каквато и да е национална доктрина, кауза и т.н. Надявам се, че с помощта на медиите, макар че вече не съм такъв оптимист, с течение на времето все пак ще изградим някаква система да знаем кое е памет, кое е нормално и кое не е", каза още проф. Милко Палангурски.

От полицията във Велико Търново заловиха извършителите на противообществената проява за часове, благодарение на будната съвест на търновски ученик, който освен, че подава сигнал, предоставя и самия клип на органите на реда.

От ОД на МВР апелират и всички, които попаднат на някакви актове на вандализъм, без значение какви - да сигнализират веднага в Районните управления.

Луиза ТРАНЧЕВА