Спекулациите за предстояща екологична катастрофа след изграждането на фотоволтаична централа край село Кънчево, са абсолютно неверни. Това каза пред журналисти инвеститорът Христомил Рахманлиев във връзка с недоволството и предстоящия протест на жителите на населеното място, предаде репортер на "Фокус". По думите му това е най-чистият начин за производство на енергия. Рахманлиев уточни, че опасенията на жителите на селото, които се обявяват против изграждането на фотоволтаичен парк, са неоснователни.

"Панелите се правят върху много леки конструкции, които заемат по-малко от 10 на сто от земята и това означава, че няма да лишим жителите от пасища и няма да затрудним достъпа на животни. Изследване доказва, че най-добрите пасища са под фотоволтаични панели. Предстоящата инвестиция ще бъде само в полза на населеното място, а мотивите на хората са провокирани от местни политици. По най-груби изчисления размерът на инвестицията е между 50 и 70 милиона евро, но не мога да бъда съвсем конкретен, защото цените на съоръженията непрекъснато варират. Решението на Общински съвет е взето с мнозинство, от всички групи е имало гласували “за" и “въздържал се" и само в две групи всички членове са се обявили “против". Това доказва, че са намесени политически интереси", каза инвеститорът и уточни, че предстои да подаде и жалба в Комисията за защита от дискриминация.

Във връзка със заповедта на областния управител на Стара Загора Ива Радева за ново обсъждане на решението на ОбС-Казанлък, Рахманлиев е подал мотивиран отговор до Областна администрация, който засяга всички въпроси, поставени от хората. “Всичко е направено при пълно спазване на подробния устройствен план, няма да бъде затруднен достъпът до нищо, напротив, ще бъде улеснен, ние ще оправим пътищата, за да може да има по-лесен достъп до нашата инфраструктура", каза той. 

Припомняме, че жителите на село Кънчево се събират на протест тази вечер в центъра на населеното място. Там те ще мотивират своите опасения и искания към инвеститора.