Жители на казанлъшкото село Кънчево излизат тази вечер на мирен протест, предаде репортер на "Фокус". Хората ще се съберат в 17.00 часа на центъра на селото, за да изкажат недоволството си от решението на Общински съвет-Казанлък за отдаване на земи в землището на селото за построяване на фотоволтаична централа, а протестът е с начален час 17.30 часа. 

"Елате да защитим землището си и правото си да бъдем информирани и да изразим несъгласието с решения на когото и да било, които са в ущърб на жителите на селото ни, особено, когато са взети подмолно и зад гърба ни", апелират гражданите.

Въпросното решение на ОбС-Казанлък е взето на заседание, проведено на 22 декември 2023 г.  То е прието въз основа на доклад, внесен от кмета Галина Стоянова, за постъпило заявление в Общината от дружество, което възнамерява да построи фотоволтаичен парк и централа с мощност 50 MW. За целта общинските съветници гласуват на въпросната фирма да се предостави възмездно право на строеж за срок от 30 години върху пет общински терена с обща площ близо 376 дка. Сумата, която дружеството трябва да заплати на общината за правото на строеж, по пазарна стойност е 400 100 лв. Решението е прието с поименно гласуване, като "За" са гласували 20 общински съветници, "Против" – 12, "Въздържал се" – 3.

В първия работен ден жителите на селото са внесли жалба до областния управител на Стара Загора Ива Радева за спиране на решението на казанлъшките общински съветници. Подготвя се такава и до Административен съд - Стара Загора. 

Вчера стана ясно, че Ива Радева е върнала за ново обсъждане решението на ОбС-Казанлък за предоставяне на общински земи за фотоволтаици край с. Кънчево. В заповедта си Радева посочва, че подобни разпоредителни сделки със земи, върху които се разполагат енергийни обекти, се извършват по решение на общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците.