Областният управител на Стара Загора Ива Радева върна решението на Общински съвет Казанлък, което дава зелена светлина на инвестиционно намерение да бъде построена фотоволтаична централа на общински терени, намиращи се в землището на село Кънчево, предаде репортер на "Фокус".

В заповедта си Радева посочва, че връща Решение №14/22.12.2023 г. на Общински съвет Казанлък, за ново обсъждане от същия, като незаконосъобразно. 

В мотивите се отбелязва, че подобни разпоредителни сделки със земи, върху които се разполагат енергийни обекти, се извършват по решение на общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците. 

Общинският съвет не е спазил и изискването за провеждане на процедура  за промяна на предназначението на земеделската земя и за учредяване на ограничено вещно право или сервитут върху нея, за което се изисква решение, прието с квалифицирано мнозинство /минимум 25 гласували "За“ при приемане на решение от общо 37 общински съветници/.

Решението на Общинския съвет в Казанлък е взето но заседание, проведено на 22 декември 2023 г. То е прието въз основа на доклад, внесен от кмета Галина Стоянова, за постъпило заявление в общината от дружество, което възнамерява да построи фотоволтаичен парк и централа с мощност 50 MW. За целта общинските съветници гласуват на въпросната фирма да се предостави възмездно право на строеж за срок от 30 години върху пет общински терена с обща площ близо 376 дка. Сумата, която дружеството трябва да заплати на общината за правото на строеж за 30 години, по пазарна стойност е 400 100 лв.