За Пловдив е голяма чест да бъде домакин на фестивала за френска музика и култура "Francofolies de Bulgarie 2023" в Пловдив, в годината, в която цялата държава чества годишнина на присъединяването на България като пълноправен член към Франкофонската общност. Това каза зам.-кметът по "Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов на брифинг на Гребната база часове преди откриването на фестивала, предаде репортер на "Фокус"

Панов призова хората да си носят дъждобрани, тъй като може и да вали довечера. Той съобщи още, че хотелите в града са пълни, има много хора, които са пътували до Пловдив, за да посетят фестивала.

"Очакваме силно присъствие, независимо от лошото време", каза зам.-кметът и добави, че този фестивал е един от гвоздеите в културната програма на Пловдив, който е спечелил доверието на французите.

"Това, което обмисляме, е фестивалът да залегне и в тригодишната програмата на "Пловдив 2019", което ще допълни усещането за Пловдив като устойчива дестинация. 

Жерар Пон – директор на "Francofolies" - France поздрави всички франкофоли в Пловдив и сподели, че е радостен, че имат за директор на фестивала в България  жена - Христина Спасова, която пази фестивалното ниво и е успяла да върне фестивала в България след прекъсването и дори започва с нова място, каквото е Пловдив, който пък е един много красив град.   

"Много се радвам, че "Франкофоли" се провежда във всички краища на света. И много се радваме, че имаме изпълнители от Канада, Белгия и от България. Важно е да отбележа, че отново ще има богата съпътстваща програма и че Пловдив е един много красив град", каза Жерар Пон.

Francofolies de Bulgarie 2023 в Пловдив ще се проведе на Гребната база на 16 и 17 юни.

На 16 юни ще видим и чуем "Молец", елегантната и мистична Имани, брилянтната LP, слънчевия дует Bon Entendeur и любимката на българската публика Елена Папаризо.

Утре ще видим La Caravane Passe, Миро, Gims, Gente De Zona – носителите на 6 латиноамерикански награди Грами и Shouse.