От днес стартира съпътстващата програма на фестивала “Франкофоли", който ще се проведе на 16 и 17 юни на Гребната база в Пловдив, съобщи в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" Христина Спасова, директор на фестивала.

"От днес - 12 юни се открива изложба на Държавния културен институт към Външно министерство и тя е по повод 30 години откакто въобще България е пълноправен член на франкофонската общност. И ще има представяне на всички афиши на "Молиер", които са доста интересни. В 18:30 ч. ще бъде откриването в театъра в Пловдив, така че който има интерес, нека да заповяда. Изложбата ще бъде в Пловдив до септември месец, така че всеки се надявам да може да я види.

Цялата седмица в кино "Лъки" ще има френски филми. Доста интересни заглавия сме подготвили, така че хората да достигнат и до киното.

Още една изложба се открива на 14 юни, след това е много важният ни модул, който в годините се разрасна и ние много държим този модул да се провежда в рамките на "Франкофоли", а именно образователният ни модул. От всички френски гимназии в цяла България пристигат екипи деца, които дебатират изцяло на френски език 2 дни. Наградата за тези деца е да присъстват на концертите. Не се отказваме от този модул, защото вярваме, че младото поколение трябва да се поддържа. Не можете да си представите колко интелигентни млади хора идват и в тях ни е надеждата", посочи Спасова.

Тя разказа още, че имат много доброволци, които са се заявили за фестивала. Те  ще работят на терен в самия град.

"Улицата на занаятите" също ще бъде отворена за всички посетители.

"В Цар Симеоновата градина пък ще има ателиета за деца, в които ще се произвежда Айфеловата кула, ще се снимат с акордеони, с багети, така че ще бъде доста интересно и ще има за всекиго по нещо.

Ще има и френска кухня, ще има и интернационална кухня, френски винари, разбира се, без тях няма как да премине един фестивал. Доста интересни неща, така че съм сигурна, че идеята е целият град да стане фестивал и хората наистина да усетят фестивалният дух", добави Христина Спасова.

Тя още веднъж посочи кои изпълнители гостуват на фестивала.

"На 16 юни започваме с група "Молец" нашето българско участие, за да преминем към магнетичната Имани (Imany) и след това е Ел Пи (Лаура Перголизи), Елена Папаризу не случайно гостува в Пловдив. Всяка година винаги на фестивала каним по една балканска звезда и тази година тя да е от съседна Гърция, за да завършим с френското дуо DJ Bon Entendeur (Ди Джей Бон Етандур), които са доста нашумели във Франция и правят сериозни сетове във Франция.

Много се надявам българската публика да им се наслади изцяло. За да преминем към следващата фестивална вечер 17 юни започвавме с етногрупата La Caravane Passe, след това е пак българско участие Миро, Mattre Gims настъпва след Миро, La Gente de Zona, много важно е да кажа, че тази група за първи път идва в България и това е реге тон групата, която е спечелила шест латино грами награди и имат парчета с Джей Ло, с Марк Антъни, “Байландо" с Енрике Иглесиас е тяхна и обещават едно незабравимо шоу ,много танци и много забавления, за да завършим с небезизвестните DJ Shous", разказа Христина Спасова.

"Нашият фестивал е насочен към хора от 14 до 97 години. Казваме, че това е фестивал, който наистина преплита и показва най-доброто от световната сцена и българската. Наистина е един културен диалог между двете култури. Преди 3 години успяхме да договорим и българско участие във френския фестивал “Ла Рошел", защо да не бъде и тази година.

Идеята е наистина всички, които имат отношение към музиката, към фестивалната култура, към насладата от това да си на няколко изпълнителя в една вечер, наистина да поднесем на публиката, която ни е много вярна в годините и се надявам и тази година да бъде така, да се наслади изцяло и да започне от Пловдив своето фестивално лято", добави Спасова.

Очакват се над 45 000 души да посетят "Франкофоли". Входът е с билет. 

"Самата Гребна база ще бъде много интересно подредена с много барове, с много кътове за храна, със зони за отдих. Тъй като концертите започват в 20 часа, ние отваряме вратите в 18 часа и до 3 часа през нощта ще има концерти, така че хората да имат възможност за питиета и храна, и да се насладят, разбира се, на всички концерти", разказа още Христина Спасова.