Снощи хиляди жители и гости на Пловдив споделиха франкофонската емоция с "Молец", Имани, LP, Bon Entendeur и Елена Папаризо на Гребната база в града в откриващия ден на фестивала, посветен на френската музика и култура Франкофоли 2023. 

След емоционалния първи ден в първото издание на фестивала, което се провежда в Пловдив, днес на сцената се качват носителите на 6 латиноамерикански награди Грами - Gente De Zona, Миро, Gims, La Caravane Passe и Shouse. Любопитен елемент от програмата за вечерта на 17 юни е, че в изпълнението на Gims, ще се включи и ансамбъл "Тракия“. 

В атрактивната музикална програма на двудневния фестивал участие ще вземат и екип от инструктори по спортни танци начело с Рамон Мартинес, които ще организират флашмоб с латино ритми и зумба фитнес преди на сцената да се качат кубинските регетон майстори Gente De Zona. Превърнали се от улична рап формация в световноизвестно дуо - Alexander Delgado Hernández и Randy Malcom Martínez - Gente De Zona стартират европейско турне тази вечер от Пловдив. 

Дуетът се появява на музикалната карта през 2013 г. с "Yo Quiero (Si Tu Te)", в която участва Pitbull. Но "Bailando", мега хитът на Енрике Иглесиас от 2014 г. с тяхно участие, прави дуото разпознаваемо на международно ниво, като видеото към песента събира близо 3 милиарда гледания!

В продължение на десетилетие и половина любопитно изследване и усъвършенстване на различни звуци, Gente De Zona вече могат да се похвалят като носители на шест латиноамерикански награди "Грами", записват с изпълнители като Марк Антъни, Кайли Миноуг, Талия, Питбул, Дженифър Лопес и др. А тази вечер те се качват на сцената в Пловдив! 

Билети за Франкофоли има в продажба в мрежата на Eventim.bg, Еpaygo.bg, на касите на EasyPay в цялата страна, но ще има и на касата на входа на Гребната база в Пловдив. Френският фестивал Франкофоли се провежда на Гребната база в Пловдив – най-стария жив град в Европа. Събитието е част от програмата "Наследство 2023“ на Фондация "Пловдив 2019“.