За сериозен проблем алармираха жителите на великотърновските села, които сериозно пострадаха от силната буря с градушка през миналата седмица. Те разказват, че четвърти ден след стихията все още очакват компаниите, при които техните имоти са застраховани, да дойдат на оглед, предаде кореспондент на "Фокус“. Хората от село Шереметя твърдят, че са подали сигнали още в деня след стихията, получили са отговор, че при тях ще дойде екип, но до момента такива не са минавали през населеното място.

Кметът Георги Горчев обобщи, че Общинската комисия, сформирана със заповед на кмета на Велико Търново Даниел Панов, е отчела, че има 104 пострадали къщи. За всичките са издадени протоколи за ремонт, което означава, че собствениците трябва да получат помощ от държавата. В селото е създадена и временна площадка за изхвърляне на строителни отпадъци, но хората са получили устно разрешение от кмета Панов да оставят цигли, тухли, керемиди и шипки пред домовете си, защото ще бъде осигурен общинско камионче, което ще мине и ще ги прибере. Жители на Шереметя получиха и дарения от цигли, с които да си помогнат.

"Аз съм застрахована, моята къща пострада в северната част. Паднаха част от тухлите, има дупки, една от стените е почти на 100% разрушена. Щетите по покрива също са огромни. От миналата сряда до момента нямам обратна връзка от застрахователите, въпреки че се обадих веднага“, оплаква се Румяна Тотева от село Шереметя.

Всичките ѝ съседи, които имат застраховка казват същото – подали са сигнали, отговорили са им, че те се обработват, но екипи на оглед не са идвали.

Основното притеснение на хората е, че не могат да започнат да ремонтират имотите си, защото ако го направят, няма да получат обезщетения.