Всяко управление идва с обещание да намали административните тежести, но никога не се получава. Подкрепата за малкия и среден бизнеса е само декларативна, липсват реални стимули. Достъпът до евтин държавен ресурс, европейски фондове и програми е ограничен. Това са част от проблемите, с които се сблъсква малкия и среден бизнес. Те бяха споделени от представители на съсловието с кандидатите за народни представители от ПП "Български възход“ - Георги Търновалийски, доц. Недялка Петрова и Яни Иванов.

Финансистът в пловдивската листа с №15 Георги Търновалийски обясни, че докато се раздува администрацията, бремето върху малкия и среден бизнес ще расте.

"Това е правопропорционално и неизбежно правило – увеличаването на администрацията води до повече административни тежести“, заяви той. Според него Българската банка за развитие може да осигури достъп до бърз и евтин кредитен ресурс на малките и средни фирми.

"Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия остава анонимна. Тя е призвана да е на първа линия в подпомагането на вашата дейност и трябва да си влезе в ролята“, подчерта Търновалийски. Колегата му в листата на ПП "Български възход“ обърна внимание на картелните и нелоялните търговски практики, които вдигат инфлацията и цените.

"Те също мачкат малкия и среден бизнес днес“, посочи мениджърът на транспортна компания. "Ние смятаме, че държавата спешно трябва да се намеси и да влезе в контролните си функции“, допълни юристката в пловдивската листа с №15 доц. Недялка Петрова. Тримата кандидати за народни представители бяха категорични, че трябва да има редовен кабинет, който да започне спешното решаването на кризите в България.