Двама заместник-министри на регионалното развитие и шефовете на НКЖИ и АПИ ще седнат на една маса, за да решат забатачения Югоизточен обход на Пловдив. Височайшата среща ще се проведе следващата седмица в Пловдив и е по идея на народния представител Росен Костурков, предава "Фокус".

"Проблемът с реализацията на проекта е в процедурата за съгласуване между НКЖИ и АПИ, чиито принципал са различни министерства - транспортното и на регионалното развитие. Двете институции си разменят писма година и половина - две години и по проекта не се работи. Затова нашата идея е да седнат на една маса и да се разберат, за да няма препроектиране, което би отнело още година-две" - коментира за медията ни Росен Костурков.

Югоизточният обход между "Скобелева майка" и Асеновградско шосе е проектиран още по времето на кмета Иван Тотев. С него се затваря външния ринг на Пловдив. Трасето върви успоредно на жп линията, както е и в североизточната посока, към АМ "Тракия". За южната част обаче от НКЖИ са настоявали за определено разстояние между релсите и пътя, с цел безопасност и здраве на гражданите. На предстоящата междуинституционална среща ще трябва да се уточни проектът в участъка, в който е предвиден жп надлез. Според Костурков, съгласуването между министерствата може да се извърши за един месец и след това да започне строителството.

Пътната връзка е с дължина близо 5 километра и ще струва 42 милиона лева с ДДС. Обществената поръчка, обявена от АПИ, беше спечелена от "Трейс груп холд" АД, които няколко пъти са потвърждавали предложената цена.