От 24 юни до 2 юли в Доходното здание ще се проведе 26-ото издание на Националния ученически театрален фестивал "Климент Михайлов". Форумът се организира от Общинския детски център за култура и изкуство с подкрепата на ОП "Русе Арт" и Драматичен театър “Сава Огнянов“. Тази година интересът към фестивала е голям и са заявени участия от 39 театрални трупи от цяла България.

Русе ще бъде представен от шест състава, сред които са Студио "Театър“ при ОбДЦКИ, Работилница за театър "Мармалад“ при Сдружение за изкуство и култура "Блок 14“, Ученическа театрална студия към Студентски театър "Пирон“, Драма клуб при СУЕЕ "Св. Константин – Кирил Философ“, Ученическа театрална студия "Камила Тийн“, класове по актьорско майсторство при НУИ "Проф. В. Стоянов“.

Председател на професионалното жури ще бъде актрисата Нона Йотова заедно с театроведа Крум Гергицов и актьора Филип Гуляшки.

Наградите на фестивала са:

-        голяма награда

-        2 специални награди на журито

-        І, ІІ и ІІІ награда в двете възрастови групи

-        поощрителни награди в двете възрастови групи

Освен колективните награди, са предвидени и индивидуални - по 8 награди за главна мъжка и женска роля и по 8 за поддържаща мъжка и женска роля.

За седма поредна година Националният ученически театрален фестивал "Климент Михайлов“ има одобрен награден фонд от 1500 лв., осигурен от Лайънс клуб "Сексагинта Приста“ – Русе.

Откриването на фестивала е на 24 юни от 13:00 ч. пред Доходното здание, а церемонията по награждаване на отличените и закриване на фестивалните дни ще бъде на 2 юли от 17:30 ч. пред емблематичната сграда.

Входът за всички спектакли от конкурсната програма е безплатен.