Чисто хипотетично съществува възможност, в която един избирателна може да не бъде допуснат да гласува и в двата вида избори – за членове на Европейския парламент и за членове на Народното събрание. Това каза пред "Фокус“ адвокат Мартин Бусаров, председател на Районна избирателна комисия – Благоевград. Той обясни, че в изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост от три месеца.

"Тоест, за да попаднем в избирателните списъци и да имаме правото да гласуваме, то трябва да отговаряме на условието три месеца да сме живели в Република България. В изборите на национален парламент няма изискване за уседналост, но пък там вероятно има избиратели, които се намират в чужбина и техните адреси, вероятно, вече са в държава, извън Република България. Такъв избирател може да гласува там, където се намира в чужбина при положение, че се образува избирателна секция. Такъв избирател, за да бъде допуснат за гласуване в България, ако се е прибрал за изборите, той трябва да извърви един път по снабдяване с удостоверения, да докаже, че всъщност основанието да бъде заличен, бидейки в чужбина е отпаднало“, каза още той.

Адвокат Мартин Бусаров подчерта, че от РИК – Благоевград ще се постараят да са максимално информативни, като се предвижда да бъдат проведени няколко нарочни пресконференции, на които подробно ще бъде обяснено какви са правата и задълженията на гласоподавателите, за да не бъде лишен някой от тях от възможността да упражни своя вот.

Повече за предстоящата организация на изборите може да чуете във видеото към новината!