Зачестяват инцидентите на кръстовище, водещо към един от изходите на Благоевград. Заради съвкупност от проблеми, през годините мястото се е превърнало в рисково. Последният инцидент там е отпреди дни.

Бързането, високата скорост и лошата ориентация са сред основните причини за инцидентите. На метри от кръстовището е един от корпусите на Югозападния университет.

"Всички катастрофи са с коли. Това е едно от малкото идеални кръстовища в Благоевград за пешеходци - има скосяване на тротоара, звуков сигнал, острови. Малко е къс зеленият сигнал за пресичане", каза пред националната телевизия Магдалена Бижева, жителка на Благоевград.

По думите й проблемът е в поведението на шофьорите - карат бързо, агресивно, изнасят се при жълт сигнал на светофара.

Кръгово не е вариант, защото кръстовище само по себе си е добре изградено, каза автоинструкторът Георги Бързаков. Трябва да се промени времетраенето на жълтите светлини на светофара, тъй като те се засичат.

"Това е конфликтният момент в кръстовището, защото когато едните автомобили не могат безопасно да спрат на жълто, те навлизат в кръстовището, а другите автомобили от другия път, които очакват да им светне зелено, отново навлизат на жълт сигнал".

Кметът на града Методи Байкушев каза, че притесненията на гражданите са основателни и е разговарял с фирмата, която поддържа светофарите.

"Вчера имахме разговор на висок тон с фирмата, тъй като имаше доста изгорели крушки и тук, и на останалите светофари в Благоевград - това е подменено. Имаме уговорка за следващата седмица програматорът конкретно на този светофар да бъде подменен, така че проблемът със засичането на жълтите светлини да бъде коригиран. От фирмата ми казаха, че в момента е сложен програматор от поливна система, което е закрепване на ситуацията от миналото лято - това е недопустимо".

Има проект за кръгово кръстовище, за осъществяване на който трябва да се отчуждят два имота, посочи още Байкушев. Ако експертите препоръчат кръгово, то ще бъде изградено.